Beden eğitimi öğretmenlerinin öğrenci hatalarına yönelik uyarlamalarının öğrenci performansına etkisi - Güner Dalar, Gülşah (My University, 2023)
Beden eğitimi öğretmenlerinin etkili öğrenmeler oluşturabilmesi için gerekli olan bilgilerden biri alan bilgisidir. Alan bilgisi, genel alan bilgisi ve özelleşmiş alan bilgisi olarak iki alt boyuttan oluşmaktadır. Genel alan bilgisi, öğretmenin neyi öğreteceğini; özelleşmiş alan bilgisi ise öğretmenin genel alan bilgisini nasıl öğreteceği konusunu belirtmektedir. Genel alan bilgisi alt boyutları; oyun kuralları bilgisi, görgü ve güvenlik kuralları bilgisi ve teknik ve taktik bilgisinden oluşur. Özelleşmiş alan bilgisi alt boyutlarını ise öğretim tasarımı geliştirme, öğretim tasarımı sunma ve öğrenci hataları bilgisidir. Bu çalışmanın amacı beden eğitimi öğretmenlerinin, korfbolda öğrenci hatalarına yönelik uyarlamalarının öğrenci performansına etkisini incelemektir. Çalışma için iki beden eğitimi öğretmeni ve daha önce korfbol öğrenmemiş öğrenciler amaçlı olarak seçilmiştir. Çalışma 10 hafta sürmüştür. Öğretmenlerden birine çalışmanın başında korfbolda öğrenci hatası belirleme ile öğretim tasarımı ve sunumunu içeren özelleşmiş alan bilgisi odaklı eğitim verilmiştir. Öğretmen eğitimi teorik ve uygulamalı olarak iki aşamadan oluşmuştur. Eğitim alan öğretmen özelleşmiş alan bilgisi odaklı korfbol dersleri işlemiştir. Diğer öğretmenin ders işleme yöntemine herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Dersler, iki kamera ve ses kayıt cihazıyla kayıt altına alınmıştır. Tüm veriler (derslerin video kayıtları, öğretmenlerin ses kayıtları), kodlama eğitimini başarıyla tamamlamış gözlemciler tarafından kodlanmıştır. Kodlamalar fonksiyonel davranış analizine göre öncül, davranış ve sonuç olmak üzere üç kategoride yapılmıştır. Öğretmenlerin tüm davranışlarından (ipucu, metafor, spesifik geri bildirim, öğretim tasarımı geliştirme bilgisi, öğretim tasarımı sunumu bilgisi ve öğrenci hataları bilgisi) ve öğrenci davranışlarından (doğru performans, kısmen doğru performans, hatalı performans) elde edilen veriler ANOVA testleri, tanımlayıcı istatistik yöntemi ve Bonferonni takip testi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak özelleşmiş alan bilgisi eğitimi alan öğretmen karşılaştırma grubu öğretmenine göre daha fazla uyarlama yapmış dolayısıyla daha fazla öğrenci hatası tespit etmiştir. Bununla birlikte özelleşmiş alan bilgisi eğitimi alan öğretmeninin uyarlamalar sonrası öğrenci performansları, karşılaştırma grubu öğrencilerine göre daha fazla doğru performans ile sonuçlanmıştır. Öğretmenlerin özelleşmiş alan bilgisi düzeylerini arttırmak için MEB kurumlarına yönelik hizmet içi eğitim verilmesi önerilmektedir.

One of the essential pieces of information for physical education teachers to create effective learning is content knowledge. Content knowledge consists of two sub-dimensions: common content knowledge (CCK) and specialized content knowledge (SCK). CCK specifies what the teacher will teach, on the other hand, SCK indicates how the teacher will teach CCK. CCK sub-dimensions consists of game rules knowledge, etiquette and safety rules, and technical and tactical knowledge. The sub-dimensions of specialized content knowledge consist of knowledge of student errors, teaching design, and presentation.The purpose of this study is to examine the impact of adaptations by physical education teachers related to student errors in korfball on student performance. Two physical education teachers and students who had not previously learned korfball were selected for the study. The study lasted for 10 weeks. At the beginning of the study, one teacher received training focused on SCK, including identifying student errors in korfball and teaching design and presentation. Teacher education consisted of two stages: theoretical and practical. The trained teacher conducted korfball lessons with a focus on SCK. There was no intervention in the teaching method of the other teacher. The lessons were recorded with two cameras and audio recording devices. All data (video recordings of lessons, teacher audio recordings) were coded by observers who had successfully completed coding training. Codings were conducted in three categories: antecedent, behavior, and consequence, according to functional analysis. Data obtained from all teacher behaviors (cueing, metaphor, specific feedback, teaching design development, and identification and correction of student errors) and student behaviors (correct performance, partially correct performance, incorrect performance) were analyzed using ANOVA tests, descriptive statistical methods, and Bonferroni follow-up tests. As a result, the teacher who received specialized content knowledge training made more adaptations and consequently identified more student errors compared to the comparison group teacher. However, after the adaptations, the student performances of the teacher given the SCK-oriented education resulted in more correct performance than the comparison group students.It is recommended to provide in-service training to increase teachers' levels of SCK for the MEB institutions.
The effect of physıcal educatıon teacher’s adaptatıons orıented to student errors on student performance
Keywords: Beden eğitimi öğretmenleri; Beden eğitimi ve antrenman; common content knowledge; fonksiyonel davranış analizi; functional analysis; Genel alan bilgisi; knowledge of student errors; korfball; korfbol; öğrenci hataları bilgisi; Öğrenim ve öğretim; özelleşmiş alan bilgisi; Physical education and training; Physical education teachers; specialized content knowledge; Study and teaching