Spor takımlarında bireyler arasındaki güven ilişkilerinin incelenmesi : Bir sosyal ağ analiz uygulaması - Utku, Selman (My University, 2024)
Bu versite futbol takımındaki bireyler arası güven ilişkilerini detaylı bir şekilde inceleyerek anlamayı ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Amaç: Araştırma, spor takımlarındaki bireyler arası güven ilişkilerinin dinamiklerini ve bu ilişkilerin takım performansı üzerindeki etkilerini anlamayı amaçlamaktadır. Bu çerçevede, güven ilişkilerinin oluşumu, liderlik rolünün etkisi, iletişim kalitesi, motivasyon ve performans arasındaki ilişkileri derinlemesine incelemek hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, kesitsel bir araştırma tasarımını benimsemekte olup, İstanbul'daki belirli bir üniversite futbol liginde mücadele eden 22 futbolcudan oluşan özel bir örneklemi içermektedir. Veri toplama süreci anket uygulamaları ve yüz yüze görüşmelerle gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için IBM SPSS 25,0 istatistik Gephi 10 Sosyal Ağ analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın temel bulgusu, spor takımlarındaki bireyler arası güven ilişkilerinin takım performansını etkilediğini göstermektedir. Güven ilişkilerinin olumlu yönde gelişmesinin, takım içi iletişimi artırdığı ve bireylerin motivasyonunu yükselttiği belirlenmiştir. Ayrıca, liderlik rolünün güven ilişkilerini artırdığı ve takım içindeki iletişim kalitesini olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar: Bu tez çalışması, spor takımlarındaki bireyler arası güvenin önemine dikkat çekerek, bu güven ilişkilerinin takım performansına olan katkılarını anlamamıza katkıda bulunmaktadır. Elde edilen bulgular, spor ekiplerinin güven ilişkilerini geliştirmenin, takım içi etkileşimi ve performansı artırmanın kritik bir unsuru olduğunu vurgulamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, spor yöneticileri, antrenörler ve spor psikologları için güven temelli stratejilerin geliştirilmesine rehberlik edebilir ve sporcuların bireyler arası ilişkilerini olumlu yönde etkileyebilir.

This master's thesis aims to comprehensively examine and enhance interpersonal trust relationships within a university football team. Objective: The research is focused on understanding the dynamics of interpersonal trust relationships in sports teams and their impact on team performance. The aim is to delve into the formation of trust relationships, the influence of leadership roles, the quality of communication, and the relationships between motivation and performance. Materials and Methods: Adopting a cross-sectional research design, the study involves a specific sample of 22 football players competing in a university football league in Istanbul. Data collection encompasses survey applications and face-to-face interviews. IBM SPSS 25.0 statistical software and Gephi 10 Social Network Analysis program are employed for data analysis. Findings: The primary finding of the research indicates that interpersonal trust relationships in sports teams significantly influence team performance. The positive development of trust relationships is associated with increased intra-team communication and heightened motivation among individuals. Additionally, it is revealed that leadership roles contribute to enhancing trust relationships and positively impacting the quality of communication within the team. Conclusions: This thesis underscores the significance of interpersonal trust within sports teams, emphasizing its contributions to team performance. The findings highlight the critical role of developing trust relationships in sports teams to enhance intra-team interactions and overall performance. The results of this study can guide sports managers, coaches, and sports psychologists in developing trust-based strategies and positively influencing the interpersonal relationships of athletes.
Examination of interpersonal trust relationships among individuals in sports teams : A social network analysis application student's
Keywords: Güven İlişkileri; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Social Network Analysis; Sosyal Ağ Analizi Trust Relationships; Spor; Spor Takımları; Sports; Sports Teams; Takım Analizi; Team Analysis