8. sınıf öğrencilerinin özdeşlikler konusunda matematiksel dili kullanma becerileri ile matematik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Güldal, Ömer (My University, 2022)
8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖZDEŞLİKLER KONUSUNDA MATEMATİKSEL DİLİ KULLANMA BECERİLERİ İLE MATEMATİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı 8. sınıf öğrencilerinin özdeşlikler konusunda matematiksel dili kullanma düzeylerini belirlemek ve belirlenen bu düzey ile öğrencilerin matematik başarısı arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Öğrencilerin matematiksel dil düzeyleri, matematiksel dilin alt boyutlarındaki (sözel dil, sembolik dil, görsel dil) dil düzeyleri ve matematik başarı düzeylerini belirlemek daha sonra bu düzeyler arasındaki ilişkileri incelemek amaçlanmıştır. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ilindeki bir devlet okulunda eğitim öğretim görmekte olan 42 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen “Matematik Başarı Testi” ve “Matematiksel Dili Kullanma Beceri Formu” ölçme araçları ile toplanmıştır. Verilerin analizinde bir istatistik paket SPSS) kullanılmıştır. Değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını tespit etmek amacıyla parametrik testlerden Bağımlı İki Örnek T-Testi ve parametrik olmayan testlerden Wilcoxon testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin düzeyini belirlemek için Pearson Momentler Korelasyon katsayısı ve Spearman Sıralama Korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin %43’ünün matematiksel dili yanlış kullandığı veya hiç kullanamadığı, matematiksel dil puanları ile matematik başarıları arasında pozitif yönde yüksek korelasyon (r=0,775) olduğu tespit edilmiştir. Matematiksel dili doğru kullanabilen öğrencilerin matematik başarılarının da yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dilin alt boyutları incelendiğinde öğrencilerin sözel dil, sembolik dil ve görsel dil puanları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN 8th GRADE STUDENTS' SKILLS TO USE MATHEMATICAL LANGUAGE ON IDENTITIES AND MATHEMATICS ACHIEVEMENT The aim of this research is to determine the level of using the mathematical language in the subject on identities of 8th grade students and to determine the relationship between this level and the students' mathematics achievement. It was aimed to determine the students’ mathematical language levels. Their language levels in the sub-dimensions of mathematical language (verbal language, symbolic language, visual language) and mathematics achievement levels and then to examine the relationships between these levels. In this study, the survey model, which is one of the quantitative research methods, was used. The study group in the research consisted of 42 eighth grade students studying in a public school in Istanbul. The data were collected with the Mathematics Achievement Test and Mathematical Language Use Skill Form measurement tools developed by the researcher. A statistical package program (SPSS) was used in the analysis of the data. In order to determine whether there is a significant difference between the variables, the Dependent Two-Sample T-Test from parametric tests and Wilcoxon test from non-parametric tests were used. Pearson Moments Correlation coefficient and Spearman Rank Correlation coefficient were calculated to determine the level of relations between variables. As a result of the research, it was determined that 43% of the students used mathematical language incorrectly or could not use it at all, and there was a high positive correlation (r=0.775) between mathematical language scores and mathematics achievement. It has been concluded that the students who can use the mathematical language correctly have higher mathematics achievement. When the sub-dimensions of language were examined, it was concluded that there was no significant difference between the students’ verbal language, symbolic language and visual language scores.
Keywords: Görsel Dil; Identities; Matematik; Matematik Başarısı Mathematical Language; Matematiksel Dil; Mathematics; Mathematics Achievement; Öğrenim ve öğretim; Özdeşlikler; Sembolik Dil; Sözel Dil; Study and teaching; Symbolic Language; Verbal Language; Visual Language