Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin liderlik davranışlarının okul sağlığına etkisi - Saygılı, Barış (My University, 2010)
ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ MÜDÜRLERİNİN LİDERLİK DAVRANIŞLARININ OKUL SAĞLIĞINA ETKİSİ Bu araştırmanın ana amacı Endüstri Meslek Liselerinde görev yapan okul müdürlerinin okul yönetiminde göstermiş olduğu liderlik davranışlarının okul sağlığına etkisinin belirlenmesine yöneliktir. Bu amaçla: öğretmenlerin, okul yöneticilerinin liderlik davranışlarını algılama dereceleri ve algılama dereceleri arasında manidar farklılık bulunup bulunmadığı açısından cevap aranmış ve böylece Endüstri Meslek Lisesi müdürlerinin liderlik davranışlarının okul sağlığına etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada incelenen konuya ilişkin kaynaklar ve olgusal veriler ise dikkatle incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2008–2009 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli sınırları içinde bulunan Endüstri Meslek Liselerinde görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekten yaralanılmış ve anketten elde edilen verilerin güvenirliği için yapılan istatistiksel incelemede SPSS programında iç tutarlıkları (Cronbach Alpha katsayıları) hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan grupların kişisel özellikleri ile ilgili verilerin çözümlenmesinde frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Okul müdürlerinin liderlik davranışlarının okul sağlığına etkisinin belirlenmesi amacıyla deneklere yöneltilen 46 adet ifadede araştırmaya dahil edilen grubun görüş farklılıklarının test edilmesi için bağımsız grup T Testi ile Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve tamamlayıcı Post Hoc Tekniği olarak da Scheffe Testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; 1. Öğretmenler; cinsiyet, yaş, branş, mesleki kıdem ve bulunduğu okuldaki görev süresi değişkenlerine göre ankette yer alan ifadelere verdikleri cevaplarda manidar düzeyde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. 2. Endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin, Endüstri Meslek Lisesi Yöneticisinin Liderlik Davranışlarının Okul Sağlığına Etkilerini ölçmeye yönelik ifadelere verdikleri cevapların toplam aritmetik ortalamasının ise X= 2,62 “ Sıklıkla ” düzeyinde olduğu sonucu elde edilmiştir. Okul Sağlığı, Liderlik davranışları.

ABSTARCT THE EFFECTS OF VOCATIONAL HIGH SCHOOL DIRECTORS’ LEADERSHIP BEHAVIORS ON SCHOOL HEALTH The main purpose of this study was to determine the effects of Vocational high school directors’ leadership behaviors on school management for school health. For this purpose, teachers’ perception degrees about directors’ leadership behaviors and the possibility of meaningful differences between these perception degrees were questioned and thus, the effects of Vocational high school directors’ leadership behaviors on school management for school health were researched. Research group of this study includes the teachers who work in Vocational High School in Istanbul in 2008-2009. Survey technique was used in this research. The scale developed by the researchers was utilized in collecting data. Its reliability was tested in SPSS programme. To analyze the data about the personal characteristics of the groups who participated in this research, frequency and percentage were calculated. Independent Group T Test, One Way ANOVA and Scheffe Test as Post Hoc technique were used to test different point of views of the participants ‘46 expressions to determine the effects of headmasters’ leadership behaviors in school management. As a result, 1. There were major differences among the teachers who have different ages, genders, branches, seniorities. 2.Total arithmetic average of the answers of the Vocational High School teachers to determine the effects of Vocational High School directors’ leadership behaviors in school management was X=2,62 “Frequently” level was obtained by the end of this study. Key words: School health, organization health, Leadership behaviors.
Keywords: Liderlik; Meslek Liseleri; Okul Sağlığı; Teknoloji eğitimi