Havayolu taşımacılığında endüstri 4.0 uygulamaları - Bilgiç, Seyfettin (My University, 2022)
Havayolu taşımacılığı, son yüzyıl içerisinde çok büyük bir ilerleme kaydederken hem lojistik hem de ulaşım sektöründe vazgeçilmez bir konuma yükselmiştir. Ancak yüksek sermaye ihtiyacı, düşük kar marjları, sıkı regülatif önlemler, rekabetçi pazar, yüksek ve dalgalı petrol fiyatları ve çeşitli periyotlarla yaşanan küresel ekonomik krizler nedeniyle, havayolu taşımacılığı yapan firmaların ayakta kalmalarının sadece devlet sübvansiyonu ile mümkün olmayacağı, sürdürülebilir olmaları gerekliliği ortaya çıkmıştır. Havayolu taşımacılığı yapan firmalar sürdürülebilirliği özellikle endüstri 4.0 ile teknolojinin desteklediği çözümlerle sağlamaya çalışırken, bu sayede verimli, düşük maliyetli, çevresel etkileri daha az bir iş modeline doğru evirilmeye çalışmaya başlamıştır. Bu çalışmada endüstri 4.0 ve uygulamalarının havayolu taşımacılığının sürdürülebilir olması adına, havalimanı veya uçak üreticilerinin aksine kısıtlı ve son derece dışa bağımlı bir inovatif alana sahip olmaları nedeniyle kullanım alanları ve sektörel faydaları literatür yoluyla incelenmiştir. Yeni teknolojilerin uygulamasındaki yüksek maliyet, risk, kalifiye insan kaynağı eksikliği ve regülatif engellere rağmen yatırım yapan firmaların tarihsel olarak ayrıştığı ve yakın gelecekte pozitif olarak yine ayrışıp ticari varlıklarını sürdürülecekleri öngörülmektedir. Araştırma kapsamında endüstri 4.0’a dair literatür taraması yapmakla birlikte, yeni teknolojik yaklaşımlar sektörde aktif kullanımına göre örneklendirilip ve bu uygulamaların son kullanıcı olan yolculara etkisinden de bahsedilmiştir. Ayrıca dijitalleşmenin havayolu taşımacılığı yapan firmalarda sürdürülebilir bir iş yapışa ulaşmadaki öneminden bahsedilirken, bu dönüşümün sağlanmasında yaşanan sektörel zorluklara da değinilmiştir.

Air transportation has made a great progress in the last century and it has risen to a crucial position in both logistics and transportation sectors. However, it has emerged that airline companies cannot continue with only government subsidies in order to survive, they need to be sustainable due to the high capital requirement, low-profit margins, strict regulatory measures, competitive market, high and fluctuating oil prices, and the global economic crises experienced in various periods. Air transport companies have tried to ensure sustainability with solutions supported by technology with especially industry 4.0, thus trying to evolve towards an efficient, low-cost, and less environmental impact business model. The potential benefits of industry 4.0 examined to ensure that air transportation, which, unlike airport or aircraft manufacturers, have a limited and highly dependent innovative field, is sustainable. Despite the high cost, risk, lack of qualified human resources and regulatory barriers in the application of new technologies, it is predicted that companies investing in industry 4.0 have historically diverged and will continue to be positively differentiated and commercialized in the near future. Within the scope of the research, the literature on industry 4.0 is reviewed, and new technological approaches are exemplified according to both use in the sector and the possible usage areas, and the effects of these applications on end-user passengers are also mentioned. Also, the importance of digitalization in achieving sustainable business conduct in airline companies and the difficulties experienced in ensuring this transformation are mentioned.
Keywords: Aviation; Aviation 4.0; Digitalization; Dijitalleşme; Endüstri 4.0; Finance; Havacılık; Havacılık 4.0 Industry 4.0; Innovation; İnovasyon; Maliye; Sustainability; Sürdürülebilirlik