1960 kuşağı yazarlarından Muzaffer İzgü'nün öykülerinde mizah - Genç, Eda Gül (My University, 2019)
Bu çalışmada 1960 kuşağı gülmece, genç ve çocuk kitapları yazarlarından olan Muzaffer İzgü’nün öykülerindeki mizah unsurları incelenmiştir. Mizah edebiyatımızın mihenk taşlarından olan Muzaffer İzgü eserlerinde mizahi unsurlar üzerinden toplumun ve bireylerin çarpık ve aksak yönlerini ustaca anlatmıştır. İzgü, yazarlığa başladığı yıldan ölümüne kadar çok sayıda eser kaleme almıştır. Yazarın yayımlanan otuz üç öykü kitabı, dokuz romanı, üç gençlik romanı, yetmiş üç çocuk kitabı vardır. Oldukça üretken bir yazar olan Muzaffer İzgü’nün eserlerinde mizahi unsurlar adeta olmazsa olmazdır, mizah onun eserlerinin temelini oluşturur. Bu çalışmada İzgü’nün on üç öykü kitabının mizahi unsurlar üzerinden incelemesi yapılmıştır.Mizah yani “gülmece” günlük hayatın stresi ve sıkıntıları içinde insanların biraz olsun nefes almasını sağlayan, hayatı çekilir kılan bir unsurdur. Mizahi unsurun ön plana çıktığı eserlerde yazar sadece okuyucuyu güldürmeyi hedefleyebilir. Muzaffer İzgü okuyucuyu sadece güldürmeyi hedefleyen bir yazar değildir. O, okuyucuyu bir yandan güldürmek isterken bir yandan da hem kendi fikirlerini belirtmeyi hem okuyucuyu düşündürmeyi; toplumdaki çarpıklıklara, işleyiş bozukluklarına, insanların çoğunun yaşadığı gündelik ve ekonomik sıkıntılara parmak basmayı hedefleyen bir yazardır. Eserlerini verirken yazarı en çok besleyen olaylar günlük, sıradan; her insanın yaşadığı veya karşılaştığı olaylardır. İzgü, öykülerinde en çok ekonomi, siyaset ve toplum üzerinden mizah yapmakla birlikte işleyiş bozuklukları üzerinde durmuş ve sıklıkla sistem eleştirisi yapmıştır.Bu çalışmada Muzaffer İzgü’nün on üç öykü kitabı olay örgüsü ve mizahi unsurlar yönünden incelenmiştir. Bu tezin amacı Muzaffer İzgü’nün öykülerinde sıklıkla kullandığı mizahi ögeleri tespit etmek ve öykülerin olay örgüsü üzerinden bu mizahi ögeleri açıklamaktır.

In this study, the humorous elements in the stories of Muzaffer İzgü are examined. Muzaffer İzgü was a humorist and a young adult and children’s books writer in the 1960s. He is regarded as the touchstone of Turkish literature among humorists. He narrates the distorted and disorganized aspects of society and individuals through humorous elements in an elaborate way. İzgü has written many literary works starting from his earlier years until the day he died. 33 story books, 9 novels, 3 young adult books, 73 children’s books were published. Being a quite prolific writer himself, the humorous elements are essential in his works. In other words, humor forms the basis for his works. In this study, 13 story books are examined in light of humorous elements. Humor is an element which enables us to take a breath in between the hustle and bustle of life and which renders life more bearable. In the works in which the humorous elements are highlighted, the writer’s only purpose is make the reader laugh. Muzaffer İzgü is not a writer who only aims at making the reader laugh. He intends to make the reader laugh while at the same time expressing his own thoughts and making the reader think. He touches upon the corruption in society, issues of disorganization, daily life struggles, financial difficulties. The events that inspire a writer are daily and ordinary, events that any one can happen to experience to a great extent. İzgü, while writing his humorous stories, makes use of mostly economic, political aspects of society. In this study, 13 story books are examined in terms of plot and humorous elements. The purpose of this thesis is to determine the humorous elements which İzgü frequently uses in his stories and to elaborate on these elements in light of the storyline of the stories.
Keywords: dark humor; humor; ironi; irony; kara mizah; mizah; Muzaffer İzgü; örgüsü üzerinden bu mizahi ögeleri açıklamaktır; öykü Muzaffer İzgü; politic humor; siyasi mizah; story