Dijital dünyada yakınlık : partner sosyotelizmi, partnere saygı ve ilişki doyumunun aktör-partner modeli ile incelenmesi - Ayana Köylü, Havva Nur (My University, 2025)
Bu araştırmanın temel amacı, romantik ilişkilerde partner sosyotelizminin (partnerin yüz yüze etkileşim sırasında telefonla meşgul olması) ilişki doyumu üzerindeki etkisini ve bu ilişkide partnere duyulan saygının aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye genelinde çevrimiçi olarak ulaşılan 231 romantik çift (toplam 462 birey) oluşturmaktadır. Araştırma çalışma grubu 19 -64 yaş arasındaki çiftlerden oluşmaktadır. Veriler, her iki partnerden geçerliği ve güvenirliği sağlanmış öz-bildirim ölçekleri aracılığıyla toplanmıştır. Veri toplama sürecinde Partner Sosyotelizmi Ölçeği, İlişki Doyumu Ölçeği, Partner Saygısı Ölçeği ve demografik bilgilerin yer aldığı Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çiftler arasındaki çift yönlü dinamikleri analiz edebilmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi çerçevesinde Aktör-Ortak Bağımlılık Mediasyon Modeli (APEMeM) uygulanmıştır. Ayrıca demografik değişkenlere göre grup karşılaştırmaları için bağımsız gruplar t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yöntemlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular, partner sosyotelizmi ile ilişki doyumu arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Her iki cinsiyet için anlamlı aktör etkileri gözlemlenmiştir: Partnerinden daha yüksek düzeyde sosyotelizm algılayan bireyler, partnerlerine daha düşük düzeyde saygı duyduklarını belirtmiş; bu durum, daha düşük ilişki doyumu ile ilişkilendirilmiştir. Saygının, partner sosyotelizmi ile ilişki doyumu arasındaki ilişkide istatistiksel olarak anlamlı bir aracı rol oynadığı saptanmıştır. Partner etkileri genel olarak daha zayıf olsa da kadın partnerin partnerine duyduğu saygının erkek partnerin ilişki doyumunu anlamlı şekilde artırdığı görülmüştür. Ayrıca, çift üyeleri arasında ilişki doyumu, partner sosyotelizmi ve saygı düzeylerinin yüksek düzeyde senkronize olduğu saptanmış; bu durum, romantik ilişkilerde duygusal deneyimlerin karşılıklı olarak şekillendiğine işaret etmektedir. Model uyum indeksleri, önerilen aracılık modelinin veri yapısını yeterli düzeyde yansıttığını göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bu bulgular, ilgili literatür ışığında tartışılmış ve araştırmacılara ve uygulamacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.

The primary aim of this study is to examine the effect of partner phubbing (partner’s engagement with a phone during face-to-face interaction) on relationship satisfaction and the mediating role of respect toward the partner in this relationship. The study sample consisted of 231 romantic couples (a total of 462 individuals) recruited online from across Turkey. Participants were couples aged between 19 and 64 years. Data were collected from both partners using validated and reliable self-report scales. During the data collection process, the Partner Phubbing Scale, Relationship Satisfaction Scale, Partner Respect Scale, and a Personal Information Form containing demographic items were administered. To analyze the bidirectional dynamics within couples, the Actor–Partner Interdependence Mediation Model (APIMeM) was employed within a structural equation modeling (SEM) framework. In addition, independent samples t-tests and one-way analyses of variance (ANOVA) were conducted to examine group differences based on demographic variables. The findings revealed a significant and negative relationship between partner phubbing and relationship satisfaction. Significant actor effects were observed for both genders: individuals who perceived higher levels of phubbing from their partner reported lower levels of respect toward their partner, which in turn was associated with lower relationship satisfaction. Respect was found to mediate the relationship between perceived partner phubbing and relationship satisfaction in a statistically significant manner. Although partner effects were generally weaker, female partners’ respect toward their partners significantly increased male partners’ relationship satisfaction. Furthermore, a high degree of synchronization was observed between partners in terms of relationship satisfaction, perceived partner phubbing, and respect levels, suggesting that emotional experiences in romantic relationships are mutually shaped. Model fit indices indicated that the proposed mediation model adequately represented the data structure. The findings of this study were discussed in the context of relevant literature, and recommendations were provided for both researchers and practitioners.
Closeness in the digital world : an examination of partner phubbing, respect for partner, and relatıonship satisfaction using the actor-partner interdependence model
Keywords: APEMeM; APIMeM; Digital; Dijital; Erkek-kadın ilişkileri; ilişki doyumu; Man-woman relationships; partner respect; partner saygısı; Partner sosyotelizmi; relationship satisfaction; romantic relationships; romantik ilişkiler Partner phubing; Social change; Sosyal değişim