Döviz kurunun finans sektörü hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi - ÇAKMUR YILDIRTAN, ZEYNEP DİNA (My University, 2021)
Bu makalenin amacı, döviz kurunun hisse senedi getirileri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda, döviz kurunun Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi’nde finans sektörünü temsil eden seçilmiş şirketlerin performansı üzerindeki etkisi COVID-19 pandemi öncesi dönemde (15/09/2019-10/03/2020) ve pandemi sonrası dönemde (11/03/2020-09/10/2020) karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada değişkenler arasındaki ilişki üç farklı regresyon modeli (Adler ve Dumas Modeli, Jorion Modeli, Choi ve Prasad Modeli) ile tahmin edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, pandemi öncesi dönemde döviz kurundaki artış, finans sektöründeki hisse senetlerinin ortalama getirisinde azalışa neden olmuştur. Bulgulara göre pandemi öncesi dönemde değişkenler arasındaki ilişki geleneksel yaklaşımla daha uyumludur. Pandemi sonrası dönemde ise değişkenler arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamsızdır. Pandemi sonrası dönemde döviz kurundan hisse senedi getirilerine doğru etkinin anlamsız olması, hisse senedi getirilerinin farklı faktörlerden etkilendiğine işaret etmiştir.

This article aims to explain the effect of foreign exchange on the stock returns. In this respect, the effect of the exchange rate on the performance of selected companies representing the financial sector in the Borsa Istanbul (BIST) 100 index has been comparatively examined in the COVID-19 pre-pandemic period (15/09/2019-10/03/2020) and the post-pandemic period (11/03/2020- 09/10/2020). In the study, the relationship between the variables was estimated with three different regression models (Adler and Dumas Model, Jorion Model, Choi and Prasad Model). According to the findings, the increase in the exchange rate in the pre-pandemic period caused a decrease in the average return of stocks in the financial sector. According to the findings, the relationship between the variables in the pre-pandemic period is compatible with the traditional approach. The relationship between the variables was statistically insignificant during the postpandemic period. The fact that exchange rate had no effect on the return of stocks during the post-pandemic period pointed out that the return of stocks affected by different factors during the post-pandemic period.
The effect of exchange rate on finance sector stock returns
Keywords: BIST 100; Finans Sektörü; Döviz Kuru; COVID-19; Finance Sector; Exchange Rate