İslami finansman araçlarının alternatif yatırım aracı olarak kullanımı - Ağaoğlu, Rüştü (My University, 2021)
İSLAMİ FİNANSMAN ARAÇLARININ ALTERNATİF YATIRIM ARACI OLARAK KULLANIMIKüresel finans ve ekonomik sistemde yaşanan ve süreklilik arz eden kriz ve sıkıntılar sistemin köklü bir ıslah ve güncellemeye ihtiyacını göstermektedir. Bu bağlamda Bir bütüncül olarak İslami finans geniş finansman araçları ve iş modelleri ile tartışılan alternatifler arasında yer almaktadır. İslami finansman araçlarının reel ekonomiye ve finansal istikrara teorik olarak olumlu katkılar sunması alternatif olma yönünde konumunu güçlendiriyor. Son küresel krizde İslami finans kuruluşlarının konvansiyonel müesseslere kıyasla göreceli olarak gösterdikleri olumlu performans dikkat çekmektedir. Bu performans finans ve akademi çevrelerinin dikkatini çekmiştir.Ülkemiz açısından bakıldığımızda git gide artan finansman ihtiyacı, günden güne artan borçlanma maliyeti ve zorlaşan kredi koşulları bizi alternatif üretmeye ve finansman seçeneklerimiz genişletmeye zorlamaktadır. Ayrıca dünyada yaşanan toplumsal değişimler, sosyal sarsıntılar ve sınırları aşan sorunlar bu arayışları daha da önemli kılmıştır. Ancak İslami finansın inanç temelli olması ve nispeten daha az esneklik göstermesi sürekli değişen toplumlara ayak uydurmakta kısıtlı kalmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda İslami finans müesseselerinin konvansiyonel müesseselere rekabet etmeye çalışması ve oradaki ürünleri İslami finans çerçevesine uyarlaması farklılıklarını yok ederek alternatif olma iddialarını zedelemektedir.

Continuous Problems and crisis which have been encountered at culturel finance and economic environment, indicate requirement of systematic revolution. In this regard, Islamic finance as a whole takes place among alternative extensive finance tools and business models.Islamic finance gets strength on its way to be alternantive as providing theoretical support into reel economy and financial stability.It takes attention that islamic financial instiutitons provided positive performance during the last global crisis in comparision of conventionel instiutions. The performance provided by islamic institutions took attention of academic environment. In consideration from our country point of view, increasing finance requirement, increasing cost of borrowing and kredi getting harder credit worthiness leads us to find Also social change in the World, social shocks and worldwide problems increased need to search and made it more important. Islamic finance, based on belief and providing less flexibility, faces slogging keep in step with changing societies relatively. Assertion to be alternative is damaged due to removing variation as islamic finance tries to compete with conventional institutions and tries to adapt financial tools into islamic financial tools.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Financial Crisis; Financial Stability; Finansal İstikrar; Finansal Krizler; Islam; Islamic Banks; Islamic Finance Tools; İslam; İslami Bankalar; İslami Finans; İslami Finansman Araçları Islamic Finance