KOBİ’lerin finansman sorunlarının çözümünde sermaye piyasalarının rolü - Eren, Bülent Erman (My University, 2005)
TEZ ÖZETİ KOBİ'ler tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye ekonomisinde de dinamik ve sürükleyici unsurlardan biri olup, ülkemizin sosyo ekonomik gelişmesi açısından çok büyük öneme sahiptirler. Genel olarak KOBİ'ler, az sermaye kullanımı yanında daha çok el emeği ile çalışan ve ucuz bir üretim gerçekleştiren iktisadi teşebbüsler olarak ifade edilebilir. KOBİ'ler sadece ekonomik yaşamda değil, sosyal yaşamda da önemli birer işlev üstlenebilmektedirler. KOBİ'ler Türkiye'de geniş bir alana yayıldıkları için bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde, mülkiyetin geniş bir alana yayılmasında, istihdam olanağı yaratılmasında ve demokratik yaşamın desteklenmesinde oldukça önem taşıyabilmektedirler. KOBİ girişimcilerinin mülkiyet tutkuları, başarılı olma arzuları, cesaretli adımları ve yatırım yapma istekleri siyasi iktidarında temel mekanizmaları arasında kabul görebilmektedir. KOBİ'leri sadece bir grupta toplayarak incelemek oldukça zordur. Fabrikalardan el sanatkarlığına, ticarethanelerden hizmet birimlerine kadar bir çok işletmeyi kapsayan heterojen bir yapı söz konusudur. Ayrıca geleneksel yöntemlerle çalışan işletmelerden modern işletmelere, bağımsız çalışan firmalardan uydu şirketlere, fason imalatçılara kadar çok geniş bir yelpaze içinde yer almaktadırlar. Bu bakımdan bu işletmeler, değişik bakış açılarına göre farklı şekillerde sınıflandırılabilmektedirler. Toplumun tüm kesimini kapsayan ve her yerleşim birimine yayılmış olan KOBİ'ler bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Bu sorunlar işletmenin kendi örgüt yapısından kaynaklanan örgütsel sorunlar olabildiği gibi; örgüt dışından kaynaklanan çevresel sorunlar da olabilmektedir. Günümüzde başta finansal sorunlar olmak üzere, yaşadıkları diğer sorunlar, küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha az verimli olmalarına yol açmaktadır. Bu sorunlar incelendiğinde, bu kesimin öncelikle sosyal, siyasal ve ekonomik koşullar ile rekabet, teknolojik değişim, bölgesel farklılıklar gibi faktörlere bağlı olarak kendi kontrolleri dışında oluşan şartlardan fazlasıyla etkilendiklerini görmek mümkündür.. THESİS

AS THE SAME AS ALL AROUND THE WORLD KOBİ'S ARE ;FASCİNATİNG AND DYNAMİC ELEMENT PART OF TURKİSH ECONOMY.THEY HAVE A VERY BİG İMPORTANCE TO GROVE UP OUR SOCİAL ECONOMY.AT GENERAL ,KOBİ'S; AS THE SİDE OF USİNG LOW CAPİTAL THEY USE MUCH OF HAND WORK WORKERS AND CHEAP PRODUCTİONS , KOBİ'S ARE NOT ONLY İN OUR ECONOMİC LİFE,THEY HAVE ALSO A BİG PART İN OUR SOCİAL LİFE,KOBİ'S SPEARD İN A BİG AREA BECAUSE OF THAT,THE DİFFERENCES OF THE REGİONAL PARTS ,AND THE SPEAREİNG OF THE OWNERSHİP,BREEDİNG THE EMPLOYMENT POSSİBİLİTY AND TO PROP UP THE DEMOCRATİCAL LİFE BECAUSE OF THAT İT HAS A VERY İMPORTANCE.THE KOBİ'S CONTRACTORS OWNERSHİP PASSİONS, WİSH THE SUCCESS ,COURAGELY STEPS AND İNVESTİNG İN WİSHES ARE APPEARİNG İN THE POLİTİCAL MECHANİSM. İT İS VERY HARD TO EXAMİNE KOBİ'S İN ONE GROUP.FROM FABRİCS TO HAND MADERS ,FROM TRADİNG ESTABLİSHMENT TO SERVİCE UNİTS UNTİL MUCH ENTERPRİSE İNCLUDE A HETEROGEN EDİFİCE OWNER.AND AS THE TRADİTİONAL METHOD ENTERPRİSERS,MODERN ETERPRİSES,FREE COMPANİES , SATALİTE COMPANİES UNTİL CUT PRODUCTERS THEY HAVE A BİG FAN.AS THİS SİDE THİS ENTERPRİSES THEY HAVE DİFFERENT ANGLES AS THAT WE CAN CLASSIFY THEM IN GROUPS.THE KOBİ'S THAT ARE İNCLUDİNG ALL COMMUNİTY AND SERVİN ALL AROUD THE AREA,THEY WİLL HAVE SOME PROBLEMS .THİS PROBLEMS CAN BE THE OWN PROBLEMS OF THE ORGANİZATORS OR SOME OUT PART PROBLEMS OF THE ENVİROMENTAL PARTS. İN OUR DAYTİME LEADİNG FİRST PROBLEM CAN BE THE FİNANCİAL PROBLEMS,AND THE OTHERS,SHOULD BE THE PROBLEM OF THE MİDDLE AND THE LİTTLE COMPANİES PRODUCTİVES,WHEN THE PROBLEMS GET CHECKED,THİS ZONES HAVE A RİVAL WİTH SOCİAL,POLİTİCAL AND ECONOMİC CONDİTİONS,TECHNOLOGİCAL CHANGEİNGS ,AREA DİFFERNCES CAN BE SEEN THAT WİLL HAPPEND UNDER CONTROL OF THEM,AND WE WILL UNDERSTAND THAT ENVİROMENTAL PROBLEMS MAKE THEM UNDERCONTROL.
Keywords: Küçük İşletmeler