Safevi Devleti’nin kuruluşu ve I. Şah İsmail devri (907-930/ 1501-1524) - Şükürov, Giyas (My University, 2006)
Safevî Devleti’nin Kuruluşu ve I. Şah İsmâîl Devri (907-930/ 1501-1524) olarak hazırlanmış olan bu çalışmanın giriş kısmında konunun amacı ve önemi belirtilmiş, tez planı açıklanmış ve konu hakkındaki kaynaklar ve araştırma eserler tanıtılmıştır. Birinci bölümde erken devir Safevî âilesinin geçmişi araştırılmış, Safeviyye Tarîkatı’nın kuruluşu ve gelişim süreci tetkîk edilmiştir. Bu âilenin millî ve dinî kimliği de bu bölümün tetkîk mevzûları arasındadır. İkinci bölümde Safevî Devleti’nin teşekkül tarihinden bahsedilmiş ve Safeviyye Tarîkatı şeyhlerinin “manevî liderlikten siyasî önderliğe geçiş serüveni” anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, öncelikle İsmâîl Safevî’nin çocukluk yılları, erken devir faâliyetleri ve devletin tesîsi araştırılmıştır. Safevî Devleti’nin genişleme sürecine paralel olarak, Safevî-Şeybanî ve Osmanlı-Safevî çatışmaları, aynı günlerde Şah İsmâîl’in doğuda ve batıda yürütmüş olduğu askerî ittifâk ve ticârî ortak arayışları da bu bölümün araştırma konuları arasındadır. Son kısımda Şah İsmâîl iktidârının son on yılı boyunca meydana gelen siyasî olaylar, Şah İsmâîl’in siyasî kişiliği, şâirliği, edebî muhiti ve kendinden sonraki devirlerde yaşamış olan şâirler üzerinde bırakmış olduğu edebî tesîrler incelenmiştir. Ekler kısmında, konuyla ilgili üç resim ve iki minyatür verilmiştir.

The Formation of the Safavid State and Era of Shah Ismail I (907-930/ 1501-1524) Being prepared as a master thesis, in the introduction of this work, the significance and aim of the topic has been shown, beside this, thesis plan and related references and studies has been introduced. In the first part of the work, we have analysed the early era of Safavid dynasty and studied formation and expansion process of Safavid Sect. The national and religious identity of this dynasty is among related researches of this section. In the second part, the history of formation of Safavid State has been explored and the path of transition of Safavid Sect’s sheikhs from spiritual leadership to politic leadership described. In the third part, the childhood of Ismail Safavid has been narrated firstly and his early activities, the establishment of state has been treated of. In parallel to the expansion of Safavid State, subjects regarding, Safavid-Sheibanid and Ottoman-Safavid conflicts, Shah Ismail’s efforts towards military alliance and mutual economic pursuits in the West and East of the same period has been described in this section. In the last section, the political events of the last ten years of Shah Ismail’s reign, his political personality, poetship, literary environment and his literary impacts on the poets following his era have been analysed. In the Appendixes, we enclosed three drawings and two miniatures that concern out topic.
Keywords: I. Şah İsmail; Safevi Devleti