Parkinson hastalığı ile interlökin-1 (IL-1) gen ailesi polimorfizmleri arasındaki ilişkinin moleküler düzeyde incelenmesi - Becit, Kezban Serap (My University, 2008)
PARKİNSON HASTALIĞI İLE İNTERLÖKİN -1 (IL-1) GEN AİLESİ POLİMORFİZMLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MOLEKÜLER DÜZEYDE İNCELENMESİ Parkinson hastalığı (PH) nörodejeneratif hastalıklardan biridir. Bazı sitokinlerin bu hastalıkların oluşumuna ve ilerlemesine neden olabileceği düşünülmektedir. Çeşitli çalışmalarda İnterlökin 1 (IL-1) gen polimorfizmlerinin enflamatör hastalıklara etkisi üzerine odaklanılmıştır. IL-1 ailesi polipeptitlerle ilgili üç yapıdan oluşmaktadır. İlk ikisi IL-1 Alfa ve IL-1 Beta biyolojik reaksiyonların çeşitliliğini kapsamaktadır ve üçüncüsü IL-1 reseptör antagonist (IL-1Ra)’dir. Bu tez çalışmasında, 150 Parkinson hastası ve 150 sağlıklı kontrol üzerinde Parkinson Hastalığı (PH) ile IL-1 RN VNTR, IL-1B (-511 ve +3953) gen polimorfizmleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmamızda klinik testler sonucu tespit edilmiş Parkinson Hastaları ve sağlıklı oldukları tespit edilmiş kontrol gruplarının kan örneklerinden elde edilen DNA’larda İnterlökin-1 gen polimorfizmleri çalışılmıştır. Hasta ve kontrollerin yaş ve cinsiyet özellikleri göz önüne alınarak biyoistatistiksel analiz gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarımızın sonucunda Parkinson Hastalığı ile İnterlökin-1RN VNTR genotip dağılımı (P=0.395) ve İnterlökin-1RN VNTR allel frekansı arasında herhangi bir istatiksel ilişki tespit edilmemiştir (P=0.301). İnterlökin-1B -511 genotip dağılımı ile Parkinson Hastalığı arasında herhangi bir ilişkiye ulaşılamazken (P=0.061), elde edilen SPSS analizleri neticesinde 2 allelinin Parkinson Hastalığı’na karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edilmiştir (P=0.026). Çalışmamızda ayrıca İnterlökin-1B +3953 2/ 2 genotip dağılımının (P=0.007) ve İnterlökin-1B +3953 2 allelinin Parkinson Hastalığı’na karşı protektif etkili olduğu sonucuna varılmıştır (P=0.001).

INVESTIGATION OF ASSOCIATION BETWEEN PARKINSON DISEASE AND INTERLEUKIN-1 GENE FAMILY POLYMORPHISMS AT THE MOLECULAR LEVEL Parkinson Disease (PD) is one of the neurodegenerative disorders. It is thought that some cytokines could cause the development and progress of these disease. Various studies are focused on Interleukin-1 (IL-1) gene polymorphisms on inflammatory disease. IL-1 family is composed of 3 related polypeptides. First two are IL-1 Alpha and IL-1 Beta that are involved in variety of biological reactions and third is IL-1 receptor antagonist (IL-1Ra). In this study, the associations between Parkinson Disease (PD) and IL-1RN VNTR, IL-1B (-511 and +3953) gene polymorphisms were investigated. In this study, IL-1 gene polymorphisms were studied on DNAs isolated from the blood of Parkinson Disease that is diagnosed by clinical tests and from those of healthy people. Statistical analysis were performed based on age and gender. The results of the study are: Any statistical association between Parkinson Disease and Interleukin-1RN VNTR genotype distribution (P=0.395) and Interleukin-1RN VNTR allele frequency (P=0.301) was not determined. Although Interleukin-1B -511 allele 2 has a protecive affect against Parkinson Disease (P=0.026), the association between Parkinson Disease and Interleukin-1B -511 genotype distribution (P=0.061) was not found. However, Interleukin-1B +3953 2/ 2 genotype distribution (P=0.007) and Interleukin-1B +3953 allele 2 have protective affect against Parkinson Disease (P=0.001).
Keywords: Parkinson Hastalığı