Bilgi yönetimi sürecinde iletişimin rolü ve bilgi yönetimi uygulamalarına ilişkin bir araştırma - Efiloğlu, Özlem (My University, 2006)
Soyadı: Özlem Efiloğlu letişim Bilimleri Prof. Dr. Ahmet L. Orkan Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Nisan 2006 letişim, Bilişim, Bilgi Yönetimi

BİLGİ YÖNETİMİ SÜRECİNDE İLETİŞİMİN ROLÜ VE BİLGİ YÖNETİMİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN BİR ARAŞTIRMA Son yıllarda bilişim teknolojileri kullanımının işletmelerde birçok yeni uygulamaya yol açtığı görülmektedir. Bilgisayar tabanlı teknolojiler temelinde ortaya çıkan yönetim bilişim sistemleri, entelektüel sermaye gibi uygulamalar 2000’li yıllarda rekabet şartlarına bağlı olarak evrim geçirmiş ve bilgi yönetimi uygulamaları ortaya çıkmıştır. “Bilgi Yönetimi Sürecinde İletişimin Rolü ve Bilgi Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Bir Araştırma” ismini taşıyan bu çalışma, bilgi yönetimi uygulamalarına yer vermekte ve işletmelerde bilgi yönetimi uygulamaları süreçlerinde iletişimin rolünü ve önemini belirlemeye çalışmaktadır. Bu amaçla öncelikle iletişim ve bilgi-bilgi yönetimi kavramları ayrıntılı olarak incelenmiş, bilgi yönetimi sürecine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Bilgi üretimi ve yönetimi sürecinde iletişimin önemi analiz edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra teoriye bağlı olarak oluşturulan anket, işletmelere sunulmuş ve bu anketlerden elde edilen bulgulara bağlı olarak sonuçlar araştırma bölümünde yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular yorumlandığında bilgi yönetimi süreçlerinde iletişimin önemi ankete katılanların büyük bir bölümü tarafından kabul edilmiş, bilgi yönetimi uygulamalarında iletişimin oldukça önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Name and Surname: Özlem Efiloğlu Field: Communication Science Programme: Informatics Supervisor: Prof. Dr. Ahmet L. Orkan Degree Awarded and Date: Master – April 2006 Communication, Informatics, Knowledge Management ABSTRACT THE ROLE OF COMMUNNICATION IN KNOWLEDGE MANAGEMENT PROCESSES AND A RESEARCH ABOUT KNOWLEDGE MANAGEMENT APPLICATIONS The using of ICT has caused many new approach and applications in organizations in last decades. Knowledge management has been developed after some computer-based technologies such as management information systems, intellectual capital and evaluated to own form base on intensive competitive in 2000’s. This study contains knowledge management applications and aim to define the role and importance of communication in knowledge management processes in organizations. To reach this aim, communication and knowledge-knowledge management concepts are primarily studied and detailed information about knowledge management processes is examined. The importance of communication is analysed in knowledge creation and management process and related discussion is presented. In research chapter, inquiry, which was structured, based on theory, was sent to selected organizations and conclusion is explained related to findings. According to findings of research, the importance of communication in knowledge management processes was accepted by big part of groups and exposed.
Keywords: İletişim