Çocuklarda süt dişlenmesi döneminde temporomandibuler düzensizliklerin görülme sıklığı, etyolojisi ve teşhis yöntemleri - Arı, Timuçin (My University, 2002)
Temporomandibuler düzensizlikler (TMD), çiğneme sisteminin fonksiyon ve bütünlüğünü etkileyen bir rahatsızlıktır. Çocuklardaki tempormandibuler eklem sorunlarına ilgi gün geçtikçe artmakta ve çalışmalarda giderek daha küçük yaş gruplarındaki çocuklar incelenmektedir. TMD erişkinleri etkileyen bir rahatsızlık gibi görülse de yapılan çalışmalarda çocuklarda da TMD'nin subjektif ve objektif işaret ve semptomlarının sıkça görüldüğünü belirtilmiştir. Dolayısıyla erken dönemde TMD'nin görülme sıklığı, çocuklarda TMD muayene yöntemi ve hangi etyolojik faktörün TMD üzerine ne kadar etkisinin olduğunun anlaşılması önemlidir. Bugüne kadar yapılan epidemiyolojik çalışmalar daha çok genç erişkin ve karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda yapılmış, süt dişlenme dönemindeki çocuklar üzerinde geniş ve kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmamızda amaç, süt dişlenme dönemindeki çocuklarda TMD işaret ve semptomlarının görülme sıklığının saptanması, etyolojik faktörlerin değerlendirilmesi, teşhis yöntemlerinin araştırılması, diş hekimi ve pediatristlerin ilgisinin bu konu üzerine çekilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Pedodonti vuran süt dişlenme dönemindeki sağlıklı ve rastgele seçilmiş 289 çocukta TMD muayenesi yapılmıştır. Muayene sonuçlarına göre çocuklarda en az bir veya daha fazla TMD işaret ve semptomlarının görülme sıklığı % 53,63, sadece kondil deplasmanı görülme sıklığı ise %23,18 olarak bulunmuştur. Çalışmamızda etyolojik faktörlerin TMD ile ilişkisinin değerlendirilmesinde travma, ön ve arka çapraz kapanış, psikolojik olarak stresli/ sinirli çocuklar ve bruksizmin TMD etyolojisinde rol oynayabileceği görülmüştür. Çalışmamızda TME (Temporomandibuler Eklem) seslerinin dinlenmesi hem steteskop hem de palpasyonla yapılmış ve ikisi arasında istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır. Yapmış olduğumuz bu çalışmayla çocuklarda TMD teşhisine yönelik net, güvenilir ve standardize edilmiş bir muayene formu geliştirdiğimizi düşünmekteyiz. Çocukların yaşlarından dolayı, sadece objektif, kolayca ölçülebilen TMD ile ilişkili işaret ve semptomların bu muayene formuyla değerlendirilmesinin pedodontistlerin TMD teşhisini güçlendireceğini düşünmekteyiz.

Temporomandibular disorders (TMD) are a group of disorders related to the function and integrity of the masticatory system. Interest in tempormandibular disorders in children is increasing and the age of the children examined in epidemiological studies were getting younger. The etiology, diagnosis and treatment of temporomandibular disorders are still a contraversiary subject. Despite the fact that TMD has traditionally been considered an adult disorder, there are few studies to document that signs and symptoms of TMD are prevalent in the younger population as well. The prevalence of TMD in early childhood, TMD diagnosis in children and determining which etiologic factor act on TMD and its magnitude is important. The epidemiological studies until this time were conducted mostly on adolescents and on children with mixed dentition, but fewer studies were made on children with primary dentition. The aim of this study is to evaluate the prevalence of TMD and etiological factors of TMD, to investigate the diagnosis in children with primary dentition and to bring dentist's and pediatrician's interest to this subject. Randomly selected 289 healthy children with primary dentition who came to Marmara University Faculty of Dentistry, Pediatric Dentistry Department were diagnosed for TMD in this study. According to our study 53,63% of children have at least one or more TMD signs and symptoms while 23,18% of children have condylar displacement. Our results showed that trauma, anterior and posterior crossbite, emotionally anxious children and bruxism may act as an etiological factor on TMD. Our study showed that listening TMJ (Tempomandibular Joint) noises either with palpation or with stethoscope does not have statistically significant difference. We made a reliable, accurate and standardized TMD examination form in this study. We think that due to the ages of children in primary dentition, this easily measurable and objective TMD signs and symptoms in the examination form will improve the TMD diagnosis of pediatric dentists.
Keywords: Çocuk Sağlığı; Pedodonti