İnterferansiyel akımların kronik miyofasyal ağrı sendromunda kısa dönem etkinliği - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Amaç: Miyofasyal ağrı sendomu (MAS) kronik kas ağrısı sebebi olan, tetik noktaların varlığı ile karakterize lokal veya bölgesel ağrı sendromudur. Standart tedavisi oral ilaçlar, enjeksiyonlar, fizik tedavi modaliteleri ve egzersizi kapsar. Bu araştırmanın amacı bir fizik tedavi modalitesi olan interferansiyel akımın kronik MASta kısa dönem etkinliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, randomize-kontrollü bir çalışmadır. Çalışmaya kronik MASa bağlı sırt ağrısı olan toplam 40 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci gruba vakum + interferansiyel akım (VİFA), ikinci gruba ise sadece vakum tedavisi (VT) uygulandı. Aynı zamanda her 2 gruba eklem hareket açıklığı ve germe egzersizleri ev programı şeklinde gösterildi. Ağrı değerlendirmesi tedavinin başında ve 15. günde Vizüel Analog Skala (VAS) ve algometre ile, hastalık aktivitesi hastanın kendini global değerlendirmesi ve hekimin hastayı global değerlendirmesi yöntemi kullanılarak yapıldı. Hastaların duygu durum değerlendirmesi de Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile yapıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalamaları VİFA grubunda 38,2±13,2 yıl ve VT grubunda 48,2±14,4 yıl idi. Her iki grubun çalışma başlangıcı ve sonrası değerlendirmelerinde VAS skorlarında, hasta ve hekimin global değerlendirmesinde belirgin iyileşme saptandı (p<0,05). VİFA grubunda aynı zamanda, algometrik ölçümlerde belirgin iyileşme gözlenirken (p<0,05), VT grubunda bu düzelme gözlenmedi (p>0,05). Her iki grupta da BDÖ skorları normal sınırlar içerisinde olup, tedavi sonrasındaki değerlerde anlamlı azalma saptandı (p<0,05). Sonuç: İnterferansiyel akımlar kronik MAS tedavisinde etkin bir tedavi olup, egzersiz gibi diğer tedavi metodları ile kombinasyonu ek yararlar sağlayabilir. Türk Fiz T p Rehab Derg 2013;59:209-13.

Objective: Myofascial pain syndrome (MPS) is a local or regional pain syndrome that causes chronic muscle pain characterized by the presence of trigger points. Standard treatment includes oral medicines, injections, physical therapy modalities and exercises. The aim of this study was to investigate the short-term effects of interferential current, which is a physical treatment modality, on chronic myofascial pain syndrome. Materials and Methods: In this prospective, randomized-controlled study, we included 40 patients with back pain due to chronic myofascial pain syndrome. The patients were divided into two groups. The first group was treated with vacuum and interferential current (VIC) while the second group was given only vacuum treatment (VT). At the same time, range of motion and stretching exercises were suggested as home training. Pain assessment was done at the beginning and on the 15th day of treatment by using a visual analogue scale (VAS) and the disease activity was measured by patients and physicians global assessment scale. Mood assessment was performed using the Beck Depression Inventory. Results: The mean age in the VIC and VT groups was 38.2±13.2 and 48.2±14.4 years, respectively. There was a statistical difference between before and after treatment VAS scores, and patients and physicians global assessment in both groups (p<0.05). Although algometric measurements were statistically significantly improved at the end of the study in group I (p<0.05), those improvements were not observed in group II (p>0.05). The Beck Depression Inventory scores were within normal range in both groups before treatment, however, a significant decrease was found after treatment (p<0.05). Conclusion: Interferential current therapy is an effective treatment method in chronic MPS. When combined with other treatment methods such as exercise, additional benefits may be obtained. Turk J Phys Med Rehab 2013;59:209-13.
Short-term effects of ınterferential currents on chronic myofascial painsyndrome
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Hematoloji; Genel ve Dahili Tıp; Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Ortopedi; Pediatri