Türkiye uluslararası para fonu ilişkileri 2001 yılına kadar bir inceleme - Okyay, K. Nurdan (My University, 2003)
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinde ekonomik kriz ve istikrar deyince akla ilk olarak Uluslar arası Para Fonu (IMF) gelmektedir.Bu genelleme ülkemiz içinde geçerlidir.IMF'nin kuruluşundan iki yıl sonra Fon'a üye olan Türkiye sürekli IMF ile temas halinde olmuştur. Bu amaçla Türkiye-IMF İlişkileri başlığıyla ele aldığımız çalışmamızı sistematik bir bütün halinde sunabilmek için öncelikle, IMF'nin kuruluş ve işlevlerini ele almaya çalıştık.Bu amaçlaçalışmamız öncelikle IMF'nin teori ve uygulamalarına İçerik kazandıracak başlıklara ayrılmıştır.Sonra sistemin genel unsurlarıyla bir çerçeve oluşturup uluslar arası sistemin işleyişinden bahsedilmiştir.Son olarakta Türkiye'nin uluslararası sistem içerisindeki durumu, ekonomi politikasının biçimlenme süreci ve 1958'den günümüze ekonomide istikrar arayışları ve 1947 yılındaki IMF'li yılları ve buna bağlı olarak uygulamaya konulan IMF destekli istikrar politikaları analiz edilmiştir. Bu tezde varılan sonuç ise IMF ekonomi uzmanlarının tasarladıkları istikrar önlemlerinin , tavsiye ettikleri ülkelerin yapısal özelliklerine uygun düşmediğidir.Dünya ve Türkiye uygulamaları göstermiştirki, IMF destekli istikrar programları mevcut krizleri derinleştirmekte gelir dağılımını daha da adaletsiz hale getirmektedir. In almost all of the underdeveloped and developing countries, International monetary Fund is the First Thing which comes to one's mind whenever an economical crisis and/ or a stabilization is spoken of.This generalization holds true for our country too.As a matter of fact, two years after the foundation of IMF, Turkey became a full member of the fund and has been continuously in close contact whith IMF. Mainly dealing with Turkısh-IMF Relations, my thesis , first of all, takes up the framework of IMF and its overall objectives , in a systematical integrity.For this purpose, my thesis was split up into some subtitles which will bring a content to the theory and the practices of IMF.Then mentioted about the working ofof the international system after constituting a frame in relation whith the general elements of the system.And finally, I analysed the Turkey's status within the ınternational system and the process of talking shape of its economical policy and its seeking after a stabilization from 1958 upto our times and also the years with IMF after Turkey's becoming a member of the fund in 1947 and İts stability policies backed up by IMF. The conculusion drawn in this thesis is that stability measures engineered by IMF experts are not compatible with the countries they are intended for.Practices in Turkey and else where in the world have indicated that IMF sponsored strict monetary policies cause existing crises to gain in depth and render Gross National Product even more unfairl
Keywords: Uluslararası Para Politikası