Stratejik yönetim ve planlama uygulamasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği - Tulay, Gökhan (My University, 2007)
STRATEJİK YÖNETİM VE PLANLAMA UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEĞİ Dünyada, küreselleşmenin ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin tetiklediği hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Başta yerel yönetimler olmak üzere tüm kamu kurumları bu sancılı değişim sürecinden etkilenmiştir. Bu köklü değişim süreci kamu yönetiminde, girdi odaklı değil; çıktı odaklı, günü kurtarma değil; geleceği planlama, ben yaptım oldu değil; birlikte karar alma gibi temel paradigma değişimine sebep olmaktadır. Bu paradigma değişimi sonucu olarak, kamu hizmetlerinde etkinlik, ekonomiklik, verimlilik, müşteri odaklılık, sorumluluk, kalite, performans, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi değerleri savunan yeni kamu yönetim anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu yeni kamu yönetimi anlayışının üç temel varsayımından biri olarak belirtilen işletme yönetim tekniklerinin kamu yönetiminde uygulanması, özel sektörün daha verimli ve etkin olduğu ve kaynakları daha ekonomik kullandığı da göz önünde bulundurulunca bir zorunluluk olmaktadır. Bu zorunluluk, ilk olarak özel sektörde uygulama alanı bulan stratejik yönetimin de kamu idarelerinde uygulanmasına sebep olmuştur. Söz konusu bu durum Türk Kamu Yönetimi içinde geçerlidir. Türkiye’deki kamu yönetiminde de 2000’li yıllara gelindiğinde stratejik yönetimin uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Ülkemizde “kamu ve Yerel Yönetimler Reformu” kapsamında yapılan bu yasal düzenlemeler ile kamu yönetiminde bu yeni yaklaşımın gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma; kamu’da ilk olarak uygulanmaya başlanan stratejik yönetimin uygulanmasında yaşanan problemleri sistematik bir şekilde incelenmesini ve tespit edilen problemlere yönelik çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda, tespit edilen amaçlar hiyerarşisi, stratejik planın planlanması, stratejik bilinç, katılımcılık kültürü, uzmanlık alanları, baskı grupları, veri tutma, ödüllendirme, stratejik uyum, politikalar gibi konulardaki problemlere yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.

PROBLEMS AND SOLUTIONS IN THE IMPLEMENTATION OF STRATEGIC MANAGEMENT AND PLANNING: THE CASE OF ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY There is a rapid change and transformation process that is triggered by globalization and developments in the information technology in the world. Public administrations and all other institutions have been affected by this change process. This basic change process causes main paradigm change such as output centered not input centered; planning future not just tackling today; deciding together not doing it alone. As a result of this there has come into being a new public administration conception that state the values such as paradigm change; efficiency, economy, customer centered, responsibility, quality, performance, transparency, to be able to give an account in the public services. Implementation of business administration techniques in public administration which is one of three main assumptions has been a necessity when it is thought that private sector is more active and efficient and it uses sources more economically. This necessity causes strategic management which has a place in private sector, to be implemented in public administrations. This situation is also valid for Turkish Public Administration. In the year 2000s, the studies about the implementation of strategic management have started in public administration. In our country with the legal regulations within the “public and Local Administration Reform” it is aimed to realize this new approach. This study aims to analyze the problems that are available in implementation of strategic management systematically and to put on solutions for these problems. At the end of the study, there has been put on solutions fort he decided aims hierarchy, strategic awareness, participation culture, proficiency fields, pressure groups, keeping data, rewarding, strategic harmony, policies.
Keywords: Kamu Yönetimi; Stratejik Kontrol; Stratejik Planlama; Stratejik Yönetim; Yönetim ve Organizasyon