Ceza ve ceza usul hukukun’nda telefon dinleme - Eren, Mehmet Selim (My University, 2002)
Bilimsel ve teknolojik gelişmeye paralel şekilde artık insan hayatında önemli bir yer tutan ve vazgeçilemeyen bir aygıt olan telefonların kullanımı ile birlikte, hem kişilerin özel hayatına saygı gösterilmesi ile ilgili İnsan Hakları ve Hürriyetlerini Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi'nin (İHAS) 8. maddesi ile Özel Hayatın Gizliliği, hem de 1982 Anayasası'nın 22. maddesinde Haberleşme Hürriyeti ve Gizliliği olarak kabul edilen temel hak ve özgürlüklere ciddi müdahaleler söz konusu olabilmektedir. Bu bakımdan gelişen teknolojiyle birlikte, telefon dinleme suretiyle kişi haklarının ihlali ihtimalinin ve görünümlerinin artması ve bundan çıkan tehlikeler karşısında, insanın kişilik hakkını, özellikle özel hayatını ve bunun gizliliğini korumak, zamanımızın önemli bir sorunu haline gelmiştir. Bilim ve teknolojinin neden olduğu sosyal değişikliklere ilişkin yeni kavramlar, yeni suçlar, yeni suçlular, yeni koruma tedbirleri ortaya çıkmakta ve bunların düzenlenmesi gerekmektedir. Ceza hukukunun genel ilkeleri uyarınca Suçta ve cezada kanunilik ve kıyas yasağının bir sonucu olarak bu yeni kavramların, yeni durumların hukuk düzenine dahil edilmesi de mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla mevcut normların uygulanması suretiyle ne genişletici yorum yoluyla ne de kıyas yaparak söz konusu eylemlerin ceza hukuku alanına sokulması genel geçerli ilkeler uyarınca mümkün olamamaktadır. Bunun bir sonucu olarak da değişen yeni koşullara karşı hukuken korunmasız kalınılmaktadır. Bu çalışmada; telefon dinleme yoluyla meydana gelen hukuka aykırılıkların Ceza ve Ceza Usul Hukuku bakımından yarattığı sonuçlar; karşılaştırmalı hukuk ve AİHM kararları dikkate alınarak incelenmiştir. As a consequence of taking an inevitable part and widespreeding in daily life the utilization of the telephones which are the natural products of scientific and technical developments, some indesirable interventions, completely contrary to dispositions which take place in 8. article of europeen convention on the human rights and liberties, aiming at the respection the secrecy and the immunity of the private life, 22. article of Turkish 1982 constitution protecting communication liberty,can bring about. Therefore to prevent the immunity and secrecy of the private life and the individual rights from being subject to any violation through the telephone listening has been an outcoming matter of the time being As a result of the social modifications which are brought about by the scientific an technical developments, new concepts, new crimes and new protecting measures has been an ordinary part of our life and all these aforementioned concepts are in need to be regulated. Because of the general principles of the criminal law, principle of legality in the crime and the punishment, prohibition of analogy, modification of the dispositions according to the new states and concepts cant be effectively realized. Its impissoble to include theese new concepts to the penal code neither via extending interpretation nore via analogy resulting from the general principles of criminal law. as a result of the aforementioned situation standing unprotected against theese crimes is inevitable. In this study, possible illegal consequenses regarding the penal and criminal law which is created by the violation of rights through fhone listening is traited in the light of the rules of the comperative law and taking the jurisdictions of europeen court of human rights into consideration.
Keywords: Ceza Hukuku; Hukuk; Suçlar