BIST 100 endeksi ile kredi temerrüt swap primi arasındaki ilişki : Türkiye kapsamında bir uygulama - Koralay, Ömer Buğra (My University, 2022)
Bu araştırmada panel veri yöntemi kullanılarak; Türkiye, Rusya, Brezilya, İspanya, İtalya ve Fransa'nın devlet Kredi Temerrüt Swap (CDS) primleri ile borsa endeksleri arasındaki uzun dönemli ilişki incelenmiştir. Panel veri yöntemi çalışıldığı için panelin homojen olup olmadığı HSIAO (1986) ve Pesaran Yamagata testleri ile kontrol edilmiştir. HSIAO (1986) ile Pesaran ve Yamagata'nın test sonuçlarına göre panel heterojendir. Daha sonra kesit bağımlılığını tespit etmek için heterojen paneller için uygun olan Pesaran CD ve Pesaran Ullah Yamagata (PUY) testleri uygulanmıştır. Küreselleşme nedeniyle, kesitlerin bağımlı olması şaşırtıcı değildir. Pesaran, panel heterojen olduğunda ve kesitler bağımlı olduğunda PESERAN CIPS testini önermektedir. Verilerdeki birinci farkın aynı düzeyde durağan olduğu göz önünde bulundurduğumuzda Westerlund ECM testine ilişkin gereklilikler sağlanmıştır. Bulgular uzun dönemli bir ilişkiye işaret ettiğinden AMG testi ile parametre tahminleri yapılmıştır. Son aşamada ise Dimitrescu Harlin testi ile nedensellik araştırılmıştır. Haziran 2016-HaziranHaziran 2021 yıllarını kapsayan araştırmada aylık veriler kullanılmıştır.

In this research, the panel data method examined the long-run relationship between sovereign Credit Default Swap (CDS) premiums and stock market indices of Turkey, Russia, Brazil, Spain, Italy, and France. Since the panel data method was studied, the HSIAO and Pesaran Yamagata tests determined whether the panel was homogeneous or not. According to the test results of HSIAO (1986) and Pesaran and Yamagata, the panel is heterogeneous. Then, Pesaran CD and Pesaran Ullah Yamagata (PUY) tests, which are suitable for heterogeneous panels, were applied to detect cross-section dependence. Due to globalization, it is not surprising that cross-sections are dependent. Pesaran advises that the PESERAN CIPS test determines unit roots when the panel is heterogeneous and cross-sections are dependent. Considering that the first difference of dependent and independent variables is stationary at the same level, the validity of the Westerlund-ECM test was confirmed. Since the findings indicate a long-term relationship, parameter estimations were made with the AMG test. At the last stage, causality was investigated with the Dimitrescu-Harlin test. Monthly data were used in the research covering between June 2016-June to June 2021.
Keywords: AMG Test(Augmented Mean Group); BIST 100; Borsa Endeksi(Stock Index); BOVESPA; CAC40; CDS; CDS Primi(CDS premium); Dependence); FTSE MIB; Heterojen Panel; IBEX 35; Menkul değerler borsası; MOEX; Panel Dimitrescu-Harlin; Panel Dimitrescu-Harlin CDS; PESERAN CIPS; Stock exchange; Turkey; Türkiye; Westerlund ECM; Yatay Kesit Bağımlılığı(Cross-Section