Örnek bir veri merkezi için ısıl yüklerin farklı yazılımlar kullanılarak karşılaştırılması - Yılmazkarasu, Kaan (My University, 2021)
Günümüzde enerji tüketimi, gelişmekte olan ülkelerin giderlerinin büyük çoğunluğunuoluşturmakta ve bu durum enerji tüketim miktarlarını etkileyebilecek etmenlerinirdelenerek, bir mühendislik bakış açısı ve akıl süzgecinden geçirilmesini zorunlukılmaktadır. Kişisel hayatlarımızda her türlü iş için, verilerin elektronik dönüşümü bir gereklilikolmuştur. Dolayısıyla sayısal bilginin anlık iletimini en iyi şekilde gerçekleştirebilmekiçin büyük sunuculara ve donanımlara ihtiyaç vardır. Günümüzde bu kümelenmişsonucular ve donanımlar, çok sayıda odada bütün bir binaya hatta bir binalar grubundamuhafaza edilmektedir. Bugünün veri merkezleri, kesintisiz çalışan, güçlü ve küçüksunucuların binlercesinin bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Veri merkezleri, elektrik tüketiminin çok yüksek olduğu tesislerdendir. Dünyada sayılarıoldukça süratli bir şekilde artmakta olan veri merkezleri çok büyük miktarlarda elektriktüketimine neden olmakta, bu durum tasarruf çalışmaları için ciddi bir potansiyelolduğunu ortaya koymakta ve yapılacak iyileştirmelerin önemini arttırmaktadır. Bu çalışmada iklimlendirme amacıyla yapılan mühendislik tasarımları için halihazırdayaygın olarak kullanılan ısı kayıp/ kazanç yazılımlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.Farklılıkların mühendislik ve akademik bakış açısıyla irdelenmesi ve bu alanda dahasonra yapılacak çalışmalar için kaynak çalışma olması hedeflenmiştir. Trace 700, CarrierSaatlik Analiz Revit ve Cypetherm Loads yazılımları kullanılarak bir verimerkezi için binanın üç boyutlu modeli oluşturulmuş ve ısıl yük hesapları yapılmıştır.Veri merkezleri tanımlanmış ve ısıl yükleri etkileyen parametreler araştırılmıştır.Sonuçlar analiz edilerek neden sonuç ilişkisi aranmıştır. Mekanik sitemlerde verimlilik çalışmalarının ilk basamağı hesapların doğruluğudur. Verimerkezleri için çevresel koşullarla kazanılan yükler cihaz yüklerine kıyasla oldukçaküçüktür. Ancak dış duvarı ve çatı alanı fazla olan hacimler için ısıl hesaplar yapılırkenkullanılan hesap metodunun veya yazılımın sonuçları etkilediği sonucuna varılmıştır.

Today, energy consumption accounts for the majority of the import costs of developingcountries. This necessitates examining all factors that may affect energy consumptionamounts. It is necessary to interpret such factors with an engineering perspective and amental filter. The electronic conversion of data has been a necessity in any business. Large servers andnetwork equipment are needed to perform the instantaneous transmission request of digitalinformation. These aggregated results and associated equipment are stored in multiplerooms throughout an entire building. Today's data centers are composed of thousands of high-powered and too-small serversrunning 24/ 7. Data centers are among the facilities with very high electricity consumption. This kind of consumption reveals too much potential for saving studies. This study is aimed to compare heat loss/ gain software for heating, ventilation, and airconditioning engineering designs and to scrutinize the possible differences from anengineering and academic perspective. For a sample data center, a 3D model of thebuilding is created using Trace 700, Carrier Hourly Analysis Program (HAP), Revit andCypetherm Loads software, and thermal-load calculations are made on this model. The first step of efficiency studies in a mechanical system is the accuracy of calculations.Although the gained loads with the help of environmental conditions for the data centersare too small compared to the device loads, the calculation method or the software used inthe thermal calculations in the study shows that the volumes with large outer wall and roofarea affect the accuracy of the results.
Keywords: Building Information Modelling; Carbon Emissions of Data Centers; Cooling Load Calculation Softwares; Cooling Load Calculations; Data Center Cooling; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; Soğutma Yük Hesap Yazılımları; Soğutma Yük Hesapları Data Centers; Veri Merkezleri; Veri Merkezlerinde Karbon Salınımı; Veri Merkezlerinde Soğutma; Yapı Bilgi Modellemesi