Sağlık sigortaları sektöründe hizmetlerin satın alımında konjoint analiz yaklaşımı - Aslan, Hidayet (My University, 2006)
Sağlik Sigortalari Sektöründe Hizmetlerin Satin Aliminda Konjoint Analiz Yaklaşimi Ülkemizde halen otuzu aşkın firma sağlık sigortacılığı yapmaktadır ve özel sağlık sigortacılığı ülkemizde hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak rekabet ve rekabette şirketler açısından avantaj sağlama konusunda pazar araştırmaları ön plana çıkmıştır. Çalışmamızda kullandığımız kişilerin bir mal veya hizmeti satın almadaki karar verme mekanizmalarına yönelik olan konjoint analizi tekniği kullanılmıştır. Bu tekniğin dayandığı temel nokta, satın alma kararı da dahil olmak üzere karmaşık kararların alınmasının tek faktöre yada kritere dayanmadığı, aksine bir çok faktörün birlikte düşünülerek karar verildiğidir. Bu teknik kullanılarak, tüketici için hangi özelliklerin ne düzeyde önemli olduğu ortaya çıkarılabilmektedir. Tüketici tercihlerinin ve beklentilerinin ortaya çıkarılması, işletmelerin başarılı ürün/ hizmet tasarımı ve ürün/ hizmetin pazara sunumu açısından çok büyük önem taşımaktadır. Konjoint analizi optimal ürün/ hizmet tasarımındaki en önemli unsur olan tüketici tercihlerinin ölçülmesi sorununa çözüm üreten çok değişkenli bir tekniktir. Bu çalışmada da sağlık sigortaları için bu sorulara cevap bulunmasına çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sağlık sigortası yaptıracak olanların tercihlerinde önem sırasına göre; Sağlık sigorta paketinin kapsamı ilk sırada olduğu tespit edilmiş ve ele alınan kapsam alternatiflerinden ilk sırayı “Yurtiçi Full+Uluslararası Özellikli Hastalık” olduğu, kinci sırada tercih olarak karşımıza “Asistans” faktörünün “Asistans Var” seçeneği tercih edildiği, Üçüncü sırada tercih olarak karşımıza “Fiyat” faktörünün 600$ seçeneği tercih edildiği, Dördüncü sırada tercih olarak karşımıza “Ürün Adı” yer almaktadır ve ilk sırayı VIP seçeneği tercih edildiği, Beşinci sırada “ ndirim” faktörünün %25 düzeyi tercih edildiği, Altıncı sırada tercih olarak karşımıza “Doğum” faktörünün “Doğum Var” seçeneği tercih edildiği, VI Modele uygun en yakın kartların sırasıyla; 5, 15, 8 numaralı kartlardır. Kişiler bir sigorta paketi tercih ederken faktörleri önem sırasında kapsam ve asistansı ilk sıralarda yer almalarında tercih ettikleri üründe hizmet özelliğini ön planda tutukları görülmektedir. Fiyatın ise bu faktörlerden sonra değerlendirdikleri ve seviyesinin değişebileceği görülmüştür. Çalışmanın geneline bakılacak olursa uygulanan modelin kişilerin tercihlerine uygunluğu Pearson’ın R istatistiği=0.991, p=0.0000 olarak bulunmuştur. Bu da kurulan modelin uygun olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimler; Sigorta , Konjoint, Tercih

Conjoint Analysis Approach For Purchasing Of Health Insurance Services. In our country health insurance sector is in a rapid improvement stage, constantly, nearly there is thirthy insurence firm performing in the field. In line with the competition among the firms, market search is gaining importace. In this piece of work we prefer to use conjoint analysis method, -which is also called as “trade of analysis” in the literature-, to enlighten the decision process of the persons while purchasing a good or service. According to this methodology, the puchasing decision of the persons is not only influenced or shaped by just one factor, but also it is a result of a combination of many factors. By using the method, it is available to determine the exact properties of a good or service that effect the decision process. More over, it is also available to enlighten the degree of importance of a property of the good for the consumer. Grasping the consumer expactancy about a good or service is essential for the companies in the constructing and marketting processes. Conjoint analysis is a very fruitful techniqe for optimization of the product/ service construction, since it takes the effects of many variable into account. In this study, we aimed at understanding the factors shaping the decision process of the consumers purchasing health insurance service. We discovered that,the content of the health insurance is the most important variable affecting the consumers preference. The most prefered insurance is full content in the country and specific diseases content internationally. The secondly important criteria is “asistance”. The consumers prefered the presence of the “asistance”. The thirdly important criteria is the “price” of the service. The consumers mostly pereferd the option wich is 600$. The name of the product is determined to be the fourth important criteria. The product with the name “VIP” found to be the most prefered option. The fifth important criteria is being the service in “sale”. The mostly prefered option is “25% sale”. Birth factor is found to be the sixth important criteria, and the consumers prefered the presence of the birth option. The combination of the fifth and the fifteenth cards is found to be the most proper cards for the model. The consumers preferences showes that the content and the asistance is essential for them, so it can be conluded that, the consumers takes the properties of the service into account while deciding. However, the price is less important ant the level of importance of the price changes according to the case. The Pearson’s R = 0. 991 and p=0.0000 for the model, so the model is acceptable. Key Words: Insurance, Conjoint, Preference
Keywords: Sağlık Sigortaları; Sigortacılık