Yalova ili ve çevresinde görev yapan hekimlerin ve hemşirelerin etik duyarlılıkları - Pekcan, Hilmiye Sevgi (My University, 2007)
YALOVA İLİ VE ÇEVRESİNDE GÖREV YAPAN HEKİMLERİN VE HEMŞİRELERİN ETİK DUYARLILIKLARI ÖZET Araştırma, hekim ve hemşirelerin etik duyarlılık durumlarının tanımlanması amacıyla, “Ahlaki Duyarlılık Anketi – ADA” kullanılarak metodolojik ve tanımlayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Yalova İli ve çevresindeki Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler ve Sağlık Ocaklarında görev yapan hekim ve hemşireler oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise yaptığımız araştırmaya katılmayı kabul eden 70 Hekim ve 130 Hemşire oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanan “Bireysel Bilgi Formu” ve Kim Lutzen tarafından geliştirilen, Türkçe geçerlik güvenirliği Hale Tosun tarafından yapılan, “Moral Sensitivity Questionnaire – MSQ” (Ahlaki Duyarlılık Anketi- ADA) kullanıldı. Veri analizinde; frekans, standart hata, medyan, yüzdelik oran, ortalama, minimum ve maksimum değerler, Kruskal Wallis ( א² ) ve Mann Whitney ( Z ) testi, Cronbah’s Alpha teknikleri kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; MSQ’nun iç tutarlılığının çalışmamız için 0,839 olduğu, ADA’dan elde edilen sonuçlara göre; Hekimlerde, yaşın ilerlemesiyle oryantasyonun azaldığı, bekar hekimlerde otonominin yüksek olduğu, acil serviste görev yapan hekimlerin dahili bilimlerde görev yapanlara göre daha fazla çatışma yaşadığı, Hemşirelerde, yaşın ilerlemesiyle bütüncü yaklaşımın arttığı belirlendi. Sağlık Ocağında çalışan hemşirelerde etik duyarlılığın, özel hastanelerde çalışanlardan daha fazla olduğu, mesleğini isteyerek seçen hemşirelerde bütüncü yaklaşımın ve otonominin daha fazla olduğu saptandı. Hemşire, Hekim, Etik, Etik Duyarlılık, Duyarlılık THE ETHICS SENSITIVITY OF THE DOCTORS AND NURSES WORKING IN YALOVA AND ITS REGION

This research is planned and realized in order to identify the cases of ethical sensitivities of doctors and nurses with “Ethical Sensitivity Questionnaire-ESQ” as a methodogoligal define. This research’s population is formed from the doctors and the nurses who work in State Hospitals, Private Hospitals and Village Clinics in Yalova city and surroundings. Sample group is formed from 200 (two hundreds) people; 130 nurses and 70 General Practitioner and Specialist Doctors graduated from high school, two year degree and university who accept this research.. Data are collected by using “Individual Information Form” that is prepared direction of literature and “Moral Sensitivity Questionnaire - MSQ” formed by Kim Lutzen. MSQ is a likert type measure device that is formed total 30 (thirty) items and 6 (six) inferior dimensions (Autonomy – Suppling Benefit – Totalitarian Approach – Conflict – Practice – Orientation). In data analysis; Frequency, Standardized Error, Normal Frequency Curve, Percentage Proportion, Medium, Minimum and Maximum values, Kruskal Wallis (א ² ) and Mann Whitney ( Z ) tests, Cronbah’s Alpha techniques are used. At the result of the research it is determined that MSQ’s inner consistency is 0.839, According to the results of survey ADA; It was found out that, the orientation diminishes with ageing among doctors, the autonomy of the single doctors is higher, the conflict between the doctors working in emergency services is higher than the doctors working in internal services. Key Words : Nurse, Doctor, Ethical, Ethical Sensitivity, Sensitivity.
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik_Etik