Sızıntı suyunun biyolojik arıtımı esnasında uçan amonyak miktarının hesaplanması - Tuğtaş, Adile Evren; Kaşıkçı, Korkut; Çallı, Barış (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2011)
Türkiye’de 2010 yılı itibari ile mevcut 38 adet katı atık depolama sahası bulunmaktadır. Katı atık depolama sahalarında oluşan sızıntı suyunun arıtımı, içerdiği kirlilik seviyesi sebebi ile ciddi çevre kirliliği problemleri oluşturmaktadır. Bursa Hamitler Katı Atık depolama sahasında oluşan sızıntı suyunun ön arıtımı için, 2004 yılında 500 m3/gün kapasiteli bir tesis kurulmuştur. Bu arıtma tesisinde bulunan aerobik lagün, fakültatif lagün ve ardışık kesikli reaktörlerin 32 ay süre ile incelenmesi sonucunda elde edilen veriler kullanılarak havalandırma sırasında uçan amonyak miktarı hesaplanmıştır. Hesaplanan miktar ile tesis giriş ve çıkışında ölçülen toplam amonyak değerleri karşılaştırılmış ve sızıntı suyu arıtma tesisinde amonyağın en fazla %21’inin hava ile uçtuğu tespit edilmiştir, bu da hava ile uçan amonyağın baskın bir amonyak giderim şekli olmadığını göstermektedir. Elde edilen sonuçlar hava ile uçan amonyak miktarının, tesis içindeki sızıntı suyunun pH ve sıcaklığına ve biyolojik arıtma ünitelerinde kullanılan hava miktarına bağlı olduğunu ve mevsimsel olarak önemli farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur.
Keywords: Amonyak, Katı Atık, Nitrifikasyon, Sızıntı Suyu