Kanıt temelli öğrenmeye dayalı çalışma yapraklarının yerel tarih öğretiminde kullanımı - Altun, Samet (My University, 2024)
Bu araştırmada kanıt temelli öğrenme etkinliğine dayalı çalışma yaprakları yerel tarih öğretimi bağlamında kullanılmıştır. Bu öğretim sonrasında öğrencilerin tarihsel kavrama becerisi ile mekânı algılama becerisine yönelik görüşlerinin ne olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın konusunu, ilköğretim 4. sınıf Sosyal Bilgiler dersinin ‘Kültür ve Miras’ başlıklı öğrenme alanında yer alan ‘ailesi ve çevresindeki milli kültürü yansıtan ögeleri araştırarak örnekler verir. (Yakın çevresinde yer alan bir müze, cami, türbe, köprü, medrese, kervansaray gibi tarihî bir mekân gezisi ya da sözlü tarih veya yerel tarih çalışmaları yapılır.)’ başlıklı kazanım oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu bir devlet okulunun 2022/ 23 eğitim öğretim yılının bahar yarıyılında eğitim gören 4. sınıf düzeyindeki 13 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Durum çalışması ise araştırmanın deseni olarak belirlenmiştir. Araştırmanın veri toplama araçları çalışma yaprağı, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman incelemesi olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular betimsel analiz ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, çalışma yaprağında yer alan sorulara verilen cevaplarda öğrencilerin tarihsel kavrama becerisi ile mekânı algılama becerisine yönelik yeterli düzeyde görüş belirtebildikleri tespit edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda yer alan sorulara verilen cevaplarda ise öğrencilerin tarihsel kavrama becerisine yönelik yeterli düzeyde görüş belirtemedikleri, mekânı algılama becerisine yönelik ise yeterli düzeyde görüş belirtebildikleri tespit edilmiştir.

In this study, worksheets based on evidence-based learning activity were used in the context of local history teaching. After this teaching, it was aimed to reveal what the students’ views on historical comprehension skill and space perception skill were. The subject of the research is the learning outcome in the learning are titled ‘Culture and Heritage’ of the 4th grade Social Studies course titled ‘gives examples by researching the elements reflecting the national culture in family and environment. (A trip to a historical place such as a museum, mosque, tomb, bridge, madrasah, caravanserai in the immediate vicinity or oral history or local history studies are carried out.)’ The study group of the research consisted of 13 4th grade students from a public school in the spring semester of the 2022/ 23 academic year. Qualitative research method was used in the study. Case study was determined as the research design. The data collection tools of the research were determined as worksheet, semi-structured interview form and document analysis. The findings were analyzed by descriptive analysis and content analysis. According to findings obtained as a result of the research, it was determined that the students were able to express adequate opinions on historical comprehension skill and space perception skill in the answers given to the questions in the worksheet. In the answers given to the questions in the semi-structured interview form, it was determined that the students could not express an adequate level of opinion on historical comprehension skill, while they could express an adequate level of opinion on space perception skill.
The use of worksheets on evidence-based learning in teaching local history
Keywords: Çalışma Yaprağı; Evidence-Based Learning; Historical Comprehension Skill; History; Kanıt Temelli Öğrenme; Local History Teaching; Mekânı Algılama Becerisi; Öğrenim ve öğretim (İlköğretim); Space Perception Skill; Study and teaching (Elementary); Tarih; Tarihsel Kavrama Becerisi; Turkey; Türkiye; Yerel Tarih Öğretimi Worksheet