AB uygulamaları çerçevesinde Türkiye’de kalkınma ajansları - Özgür, ali ercan (My University, 2014)
Soyadı: Ali Ercan Özgür Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Prof.Dr.Ömer Faruk Gençkaya Tez Türü ve Tarihi: Doktora - Mart 2014 Kalkınma Ajansı, Yerinden Yönetim, Yerel Yönetişim, Bölge, Bölgecilik, Bölgesel Kalkınma, Yeni Kamu Yönetimi, Paydaş Algı Analizi

AB UYGULAMALARI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE KALKINMA AJANSLARI Dünya kamu yönetimi sistemleri yeni kamu yönetimi anlayışı ile yeniden yapılandırılmaktadır. Bu süreçte çoklu yönetişim yapıları, mekan ölçeklerin yeniden tanılanması ve ulus- altı, bölge, yeni bölge, kent – bölge uygulamaları artmıştır. Toplumların kalkınma talepleri ile daha da hızlanan bu süreçlerde kalkınma ajansları başta Avrupa’da önemli bir çözüm aracı ve yeni kamu yönetim birimi olarak karşımıza çıkmıştır. Avrupa kapsamında uygulama ve sonuçları kanıtlanan bu uygulama son yıllarda birçok kamu reformu ve özellikle yerel yönetim reformu yaşayan Türkiye’de Avrupa Birliği müzakere süreciyle hayata geçirilmiştir. Türkiye’de kurulan kalkınma ajanslarından bazıları 5 yıllık bir uygulama deneyimine ulaşmıştır. Bu kapsamda Türkiye’deki kalkınma ajanslarının paydaşları tarafından nasıl algılandığının araştırılması bu tez çalışmasında gerçekleşmiştir. Bu araştırma kapsamında paydaş algı araştırma yöntemleri ile kalkınma ajanslarının işleyişi ve yapıları üzerine bir değerlendirme oluşturulmak istenmiştir. Bu araştırmanın yanında 2012 yılında 14 yıllık deneyim sonucunda kapatılması ve sonuçları da Türkiye’deki deneyime katkı sağlaması açısından tartışılmıştır. Ayrıca Avrupa’daki kalkınma ajansı ve bölge yönetim anlayışları tartışılarak Türkiye’de kalkınma ajanslarının gelecek yıllarda sürdürülebilir kalkınma anlayışı ile birer yerinden yönetim kamu kurumu olarak nasıl yeniden yapılanabileceği üzerine bir model sunulmuştur. Name – Surname: Ali Ercan Özgür Field: Local Governments Programme: Local Governments and Decentralization Supervisor: Prof.Dr.Ömer Faruk Gençkaya Degree Awarded and Date: PhD - March 2014 Development Agency, Decentralization, Local Governance, Regions, Regionalism, Regional Development, New Public Management, Stakeholder Perception Analysis ABSTRACT DEVELOPMENT AGENCIES in TURKEY under the auspices of EU Public Administration Systems are reformed through new public management understanding. There many reasons behind this paradigm shift like globalization, economic crisis, technological innovations, demand for local democracy and increasing participatory mechanisms. In this process, multi-level governance structures, redefinition of scales of spaces and sub-national, regional, new region and metropolitan region cases increased. In compliance with the development demands of citizens establisment of development agencies appeared as panacea in Europe wide as a public institution. These agencies proved its capacity at the European level implementation cases and became sample for public administration reform and EU negotiations processes of Turkey. It had been 5 years since the establishment of all development agencies finalized. In this sense, researching how development agencies are being perceived by its stakeholders has been the main focus of this thesis. In regards to this research field it was attempted to present structure and functions of development agencies. Morover, the United Kingdom had 14 years development agencies experience and closed them on 2012, this was also researched to support the case of Turkey.
Keywords: Avrupa Birliği; Belediyeler; Kamu Yönetimi; Mahalli İdareler; Yerel Yönetim