Farklı yerel katılım yöntemleri ve kent konseyleri örneği - Özoğuz, Burcu (My University, 2012)
FARKLI YEREL KATILIM YÖNTEMLERİ VE KENT KONSEYLERİ ÖRNEĞİ Küresel gelişmelerin etkileri ile son yıllarda siyaset bilimciler ve kamu yöneticileri tarafından demokrasi kavramı yeniden ele alınmaya başlanmış, politika üretim süreçlerine halkın daha fazla ve etkin katılımı için farklı yaklaşımlar geliştirilmiştir. Yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olarak anılmalarından dolayı, halkın yönetime katılımının da yerel ölçekte daha kolay ve etkin gerçekleşebileceği düşüncesinden hareketle çalışmada temel olarak yönetime katılım fikri yerel düzeyde ele alınmıştır. Birinci bölümde hem Türk yerel yönetimleri hem de ilgili kavramların yerel ölçek için tanımları ele alınarak üzerinde durulacak sistemin bir tespiti yapılmıştır. İkinci bölümde klasik kamu yönetimi anlayışını değiştiren ve yönetimi katılıma daha açık hale getiren yönetişim anlayışı ve kazandırdıkları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde önceki bölümlerde ele alınan kavramların somuta dökülmesini sağlayan demokratik katılım yöntemleri ele alınmış ve bu yöntemler; ülkemizde yeni bir katılım merci haline gelen kent konseyleri üzerinden gözlenmeye çalışılmıştır. Kent konseylerinin genel olarak yasal ve yapısal özellikleri ile ele alınmasının ardından, Türkiye’nin bir mozaiğini sunan İstanbul’un farklı sosyal, siyasal ve ekonomik yapıdaki beş ilçesi seçilerek (Beyoğlu, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy, Zeytinburnu) ilçelerin kent konseylerinin çalışmaları ve toplantıları üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu değerlendirmelerin ardından, eğer gerekli altyapı ve kurgu oluşturulursa, halkın sistemli ve düzenli katılımına imkân veren ve gönüllülük esasına dayanan, yerel yönetim organları ve halk arasında bütünleşme yaratan daha başarılı çıktılara ulaşılabileceği sonucuna varılmıştır. Yerel Katılım, Yerel Demokrasi, Demokratik Katılım Yöntemleri, Kent Konseyleri.

DIFFERENT METHODS OF LOCAL PARTICIPATION AND (TURKEY) CITY COUNCILS SAMPLE In recent years, the concept of democracy have been re-examined by the political scientists and public administrators with the effects of global developments and they have developed different approaches for a more and effective participation of the people to the policy-making processes. Since local governments are referred as the cradle of democracy, it is argued that participation of the people to the administration might be easier and more effective at the local level. Thus, in the study, the idea of participation to the administration is considered at the local level. The first chapter of the study determines the system, which will be examined through definitions of both Turkish local administrations and of concepts at the local level. The second chapter focuses on the governance perspective, which changes the classical public administration perception and makes the administration more open to participation, and its gains. In the third chapter, democratic participation methods, which enable to concretize the concepts discussed in previous chapters, are examined and these methods are tried to be observed through city councils that become new participation areas in Turkey. Once a general assessment on city councils with their legal and structural characteristics is made, Istanbul’s five city councils (Beyoğlu, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy, Zeytinburnu) are chosen for analyses. Their meeting processes, outputs and public participation practices are analyzed in terms of their potential of count people in administration and policy making. Following these assessments and analyses, it is argued that if the necessary infrastructures and fictions are built, public participation can be more stable and steady. Thus, building effective and dynamic public participation processes are recommended to the city councils. Moreover it will be possible to achieve better results for Turkish democracy by these local bodies, which might provide more successful outputs that lead integration between local government and people. Key Words: Local Participation, Local Democracy, Participatory Methods, City Council.
Keywords: Demokratik Katılım Yöntemleri; Kent Konseyleri; Yerel Demokrasi; Yerel Katılım