Salivary sialic acid and cancer - (:unkn) unknown (My University, 1996)
Tükrük antik çağlarda bile diagnostik amaçla kullanılmasına rağmen modern anlamda tükürük¬le ilgili biyokimyasal çalışmalar bu yüzyılın başında başlamış ve klinik çalışmalar giderek artan bir hızla devam etmektedir. Biz de bu nok¬tadan hareketle, kanda kanser markeri olarak kul¬lanılan sialik asidin tükrükteki değerlerini sağlıklı ve kanserli olgularda inceledik. Yaşları 10 ile 80 arasında değişen 56 tane rastgele seçilmiş olgu¬nun tükrüğü, yine aynı yaş grubu içinde 70 tane sağlıklı olgunun tükrüğü ile karşılaştırıldı. Sağlıklı olguların ortalama tükrük sialik asid değerleri 6.2 ±3.7 mg/dL iken, kanser grubunda bu değer 18.5 ± 22.8 mg/dL olarak bulundu Kanserli olgularının 25'i kadın 31'i erkek idi, 56 tane kanser olgusundan 20 tanesi akciğer diğerleri ise farklı gruplardandı. Kontrol ve kanser grupları arasındaki fark, kanserli grupdaki standard deviyasyon çok fazla olmasına rağmen, anlamlı bulundu (p<0.001) Olgular yaşlarına ve hastalık tipine göre sınıflandınldığında arada anlamlı bir fark bulunamadı. Kandaki sialik asid düzeyleri ile mukayese etmek amacı ile halen devam etmekte olan çalışmamızın ön bulguları bu yazıda özetlendi.

In this preliminary study the salivary sialic acid levels in 56 randomly selected cancer patients of different ages were compared with those of 70 healthy controls of similar age distribution .The cancer patients consisted of 25 women and 31 men. Twenty were suffering from lung cancer. Unstimulated whole saliva was collected by expectoration. The mean sialic acid levels were 18.5 ± 22.8 mgldl in the cancer group and 6.2 ± 3.72 mgldl in the controls and the difference between them was significant (p<0.0001). The subjects were also grouped according to age and cancer type. However there were no significant differences in sialic acid levels between these.
Keywords: Diş Hekimliği