Sosyal girişim faaliyetlerinin örgütsel/ organizasyonel açıdan sürdürülebilirlik hedeflerine uygunluğu açısından değerlendirilmesi : Kızlar sahada projesi - Kara, İbrahim (My University, 2023)
Yenilikçi çözümler yoluyla önemli bir sosyal değer yaratmayı amaçlayan girişimler olarak tanımlanan sosyal girişimler, toplumsal sorunların ele alınmasında merkezi bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, 2012 yılında başlatılan Kızlar Sahada sosyal girişiminin sürdürülebilir etkisini incelemektedir. Girişim, toplumsal cinsiyet kalıplarına meydan okumayı ve futbol aracılığıyla her yaştan kadını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Nitel bir araştırma tasarımının kullanıldığı bu çalışmada, katılımcılar ve projenin kurucu ortağı ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Organizasyonel çalışmalar perspektifinden bakıldığında, bulgular paydaş katılımının önemini vurgulamakta, kurucu ortak da bunun girişimin başarısı için merkezi bir öneme sahip olduğunu belirtmektedir. Ancak katılımcılar daha tutarlı bir iletişim arzusunu dile getirerek paydaş yönetimindeki potansiyel boşluklara işaret etmişlerdir. Kurucu ortak tarafından tanımlandığı şekliyle organizasyon yapısı yalındır, bu da karar almada çeviklik ancak ölçeklenebilirlikte potansiyel zorluklar olduğunu göstermektedir. Girişimin güçlendirme ve klişeleri kırmaya odaklanması, modern kurumsal değerlerle uyumlu, ilerici bir kurum kültürünü yansıtmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik perspektifinden bakıldığında, kurucu ortağın görüşleri finansal sürdürülebilirlikle ilgili zorlukları ve finansman kaynaklarını çeşitlendirmenin önemini vurgulamaktadır. Girişimin birden fazla Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SKH) ile uyumlu olması, kalıcı sosyal etki yaratma konusundaki kararlılığının altını çizmektedir. Buna ek olarak, kuruluşun değişen algılar ve pandemi gibi dış zorluklar karşısında uyum sağlama kabiliyeti, dayanıklılığını göstermektedir. Stratejik ortaklıklara ve geri bildirim mekanizmalarına yapılan vurgu da sürdürülebilirliğe yönelik kapsamlı bir yaklaşımın göstergesidir. Sonuç olarak, Kızlar Sahada girişimi kurumsal ve sürdürülebilirlik perspektifinden bakıldığında birçok iyi uygulamayı bünyesinde barındırmaktadır. Ancak geri bildirimler, özellikle iletişim ve paydaş katılımı alanlarında iyileştirmeye açık alanlar olduğunu göstermektedir. Bu alanların ele alınması, kuruluşun sürdürülebilir etkisini ve uzun ömürlülüğünü daha da güçlendirebilir.

Social enterprises, defined as initiatives that aim to create significant social value through innovative solutions, play a central role in addressing societal challenges. This study examines the sustainable impact of the social initiative Girls in the Field, which was launched in 2012. The initiative aims to challenge gender stereotypes and empower women of all ages through football. Using a qualitative research design, this study employed face-to-face semi-structured interviews with participants and the co-founder of the project. From an organisational studies perspective, the findings highlight the importance of stakeholder engagement, with the co-founder emphasising its centrality to the success of the initiative. However, participants expressed a desire for more consistent communication, suggesting potential gaps in stakeholder management. The organisational structure, as described by the co-founder, is lean, suggesting agility in decision-making but potential challenges in scalability. The initiative's focus on empowerment and breaking stereotypes reflects a progressive organisational culture, in line with modern organisational values. From an organisational sustainability perspective, the co-founder's insights highlight challenges around financial sustainability and the importance of diversifying funding sources. The initiative's alignment with multiple Sustainable Development Goals (SDGs) underscores its commitment to creating lasting social impact. In addition, the organisation's adaptability in the face of external challenges, such as changing perceptions and the pandemic, demonstrates its resilience. The emphasis on strategic partnerships and feedback mechanisms also demonstrates a comprehensive approach to sustainability. In conclusion, the Girls in the Field initiative embodies several good practices from an organisational and sustainability perspective. However, feedback suggests areas for improvement, particularly in the areas of communication and stakeholder engagement. Addressing these areas can further strengthen the sustainable impact and longevity of the organisation.
Evaluation of social enterprise activities in terms of their sustainability objectives from organizational terms : Girls on the field project
Keywords: Education; Eğitim; Girls; Kızlar; Kızlar Sahada Organisational Sustainability; Örgütsel Sürdürülebilirlik; Social responsibility of business; Sosyal sorumluluk, İşletmelerin; Sustainable Development Goals; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları; Turkey; Türkiye