İntravenöz indüksiyon sonrası uygulanan nitröz oksit ve sevofluranın krikoid bası, largingoskopi ve endotrakeal entübasyona etkikeri - Demir, Hicran Özdemir (My University, 2013)
İntravenöz İndüksiyon Sonrası Uygulanan Sevofluran ve Nitröz oksidin Krikoid Bası, Laringoskopi ve Endotrakeal Entübasyona Etkileri Amaç: Anestezi indüksiyonundan endotrakeal entübasyona kadar geçen sürede uygulanan inhalasyon ajanlarının krikoid bası, laringoskopi ve endotrakeal entübasyona verilen hemodinamik yanıt ve bispektral indeks (BİS) üzerine etkilerininin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntem: Elektif cerrahi girişim geçirmiş, anestezi indüksiyonu propofol ve roküronyum ile gerçekleştirilmiş 119 hastanın (18-70 yaş) anestezi kayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup A, indüksiyon ajanlarına ek olarak 10 μg/ kg iv alfentanil uygulanan ve uygun endotrakeal entübasyon koşulları sağlanana kadar yüz maskesi ile %33 O2 ve %67 hava solutulan hastalardan, grup SN, yüz maskesi ile %2 sevofluran, %33 O2 ve %67 nitröz oksit (N2O) inhale ettirilen hastalardan oluşturuldu. İndüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, krikoid bası, laringoskopi, endotrakeal entübasyon ve endotrakeal entübasyon sonrası 5. dakikaya kadar 1 dakika aralarla sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncı (sırasıyla SAB, DAB ve OAB), kalp atım hızı (KAH) ve BİS değerleri kaydedildi. Bulgular: Grup SN ile karşılaştırıldığında, grup A’da ölçülen SAB, DAB, OAB ve KAH değerleri indüksiyon öncesi hariç tüm zaman dilimlerinde düşüktü (p<0.001). Grup içi karşılaştırmada, laringoskopi ve entübasyon sırasında KAH, grup A’da anlamlı artmış, grup SN’de ise en yüksek değerine çıkmıştı (p<0,0001). İndüksiyon öncesi ve indüksiyon sonrası haricindeki tüm zaman dilimlerinde grup A’nın BİS değerleri grup SN’ninkinden yüksekti (p0.001). Sonuç: İndüksiyon sırasında uygulanan alfentanil, endotrakeal entübasyon gerçekleşene kadar geçen sürede, yüz maskesi ile sevofluran ve nitröz oksit uygulaması ile karşılaştırıldığında, havayolu manipülasyonları sırasındaki kan basıncı artışını önlemektedir. bası, laringoskopi, endotrakeal entübasyon, bispektral indeks, hemodinamik yanıt, sevofluran, nitröz oksit, alfentanil.

The effects of sevoflurane and nitrous oxide inhalation after anesthesia induction on the cricoid pressure, laryngoscopy and endotracheal intubation Purpose: We aimed to determine the effects of the inhalational agents administered between the period of anesthesia induction and endotracheal intubation, on the hemodynamic response, cricoid pressure, laryngoscopy, endotracheal intubation and bispectral index (BIS). Material and Methods: The anesthesia records of the 119 patients (18-70 years) undergone elective surgery after anesthesia induction with propofol and rocuronium, were evaluated retrospectively. The patients were divided into two groups: Group A consisted of patients to whom 10 mg/ kg IV alfentanil was administered after anesthesia induction and ventilated with 33% O2 and 67% air, group SN consisted of patients ventilated with sevoflurane 2% , 33% O2 and 67% N2O, via a face mask until endotracheal intubation. Systolic, diastolic and mean arterial blood pressures (SAP, DAP and MAP, respectively), heart rate (HR) and BIS values were recorded before and after anesthesia induction, cricoid pressure, laryngoscopy, endotracheal intubation and 5 min after the endotracheal intubation with 1 minute intervals. Results: In group A, SAP, DAP, MAP and HR values were significantly lower compared to group SN, at all times other than that before induction (p <0.001). Within group comparison revealed that during the laryngoscopy and intubation period, HR was increased in group A and it was highest in group SN (p<0,0001). BIS values of group A were higher than group SN, at all times other than before and after induction periods (p≤ 0.001). Conclusion: The administration of alfentanil during the induction of anesthesia, when compared to face mask ventilation with sevoflurane and nitrous oxide, inhibits the rise in arterial blood pressure after intubation. pressure, laryngoscopy, endotracheal intubation, bispectral index, hemodynamic response, sevoflurane, nitrous oxide, alfentanil.
Keywords: Tıp