Sporcuların performansla ilişkili stresi durumluk değerlendirmeleri, kullandıkları sporda stresle başa çıkma stratejileri ve duygu durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Karaoğlu, Rabia Nur (My University, 2022)
Sporcuların stres değerlendirmeleri, kullandıkları stresle başa çıkma stratejileri, performansa ilişkin duygu durumları ve öznel değerlendirmeleri arasındaki ilişkiler yol analiz modeli ile incelenmiştir. Araştırmaya 181 kadın (yaş ort.: 21,63 ± 5,55) ve 231 erkek (yaş ort.: 23,45 ± 7,08) toplamda 412 (yaş ort.: 22,65 ± 6,51) sporcu katılmıştır. Sporcular katıldıkları müsabaka sonra sonrasında, müsabaka ile ilgili deneyimlerini düşünerek formları doldurmaları istenmiştir. Veri toplama için; Stres Değerlendirme Ölçeği, Sporda Stresle Başa Çıkma Ölçeği, Duygu Durum Profili ve Öznel Performans Değerlendirme Formu uygulanmıştır. Analizler için, IBM SPSS Statistics 22 ve WarpPLS programları kullanılarak, yol analizi yapılmıştır. Pozitif ve negatif duyguların incelendiği modellerde APC, ARS ve AARS değerleri anlamlı iken AVIF, AFVIF, SPR, RSCR, SSR ve NLBCDR değerleri kabul edilebilir ve ideal düzeydedir. GoF değeri ise modelin açıklama gücünün geniş düzeyde olduğunu göstermektedir. İncelenen modellerde; sporcuların stresi nasıl değerlendirdiği, kullanılan başa çıkma stratejileri üzerinde yordayıcıdır. Kullanılan stresle başa çıkma stratejileri de hissedilen duygular üzerinde yordayıcıdır. Son olarak performans sırasında hissedilen duygular öznel performans değerlendirmeleri üzerinde yordayıcı bir etkiye sahiptir. Sonuç olarak stres değerlendirmeleri, stresle başa çıkma stratejileri, duygular ve öznel performans değerlendirmelerini açıklayan modeller anlamlıdır.

The aim of this study was to examined the relationship between the athletes's performance-related stress appraisals, coping strategies, emotions and subjective assessments. A total of 412 (age= 22.65 ± 6.51) athletes, 181 women (age= 21.63 ± 5.55) and 231 men (age= 23.45 ± 7.08) participated in the study. Athletes were asked to fill in the forms after the competition they participated in, considering their experiences with the competition. For data collection; Stress Appraisal Measure, Coping Strategies in Sport Competition Inventory, Emotional State Profile and subjective performance assessment scale were applied. Path analysis was performed using IBM SPSS Statistics 22 and WarpPLS programs. In models in which positive and negative emotions are examined, APC, ARS and AARS values are significant, while AVIF, AFVIF, SPR, RSCR, SSR and NLBCDR values are acceptable and ideal. The GoF value shows that the explanatory power of the model is at a large level. In the examined models; How athletes perceive stress is a predictor of coping strategies. Coping strategies are predictive of emotion. Finally, emotions during performance have a predictive effect on subjective performance. As a result, models explaining stress apprasials, coping strategies, emotions and subjective performance are significant.
Keywords: coping strategies; duygu stress appraisals; emotions; Öğrenim ve öğretim; Spor; Sports; Stres değerlendirme; stresle başa çıkma stratejileri; Study and teaching