Yazılı basında haber sunumunda mizanpajın habere etkisi - Şimşiroğlu, Selim (My University, 2002)
Hazırlamış olduğum zanpaj'ın yani sayfa tasarımının masaüstü yayıncılıkta ne kadar önemli olduğunu ve haber sunumuna olan etkisi araştırılmıştır. Tezin ilk bölümünde teorik olarak mizanpaj unsurları, grafik tasarım elemanları incelenmiştir, ikinci ve üçüncü bölümde sayfa tasırımının ne olması gerektiği ve Türkiye'de gazetelerin sayfa tasarımları dünyadaki örnekleri ile incelenerek aradaki farklar ortaya konulmuştur. Bu bölümde, haber sunumunda mizanpajın etkisi üzerinde durulmuş ve yanlış kullanımların okuyucu açısından sıkıntıları dile getirilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de yazılı basında mizanpajın dünyadaki diğer örneklerinden oldukça farklı, hiçbir estetik kaygı gözetilmeden hazırlanmakta olduğu görülmüştür. İyi örneklerinin çok az olduğu ülkemizde bilimsel verilere uygun estetik kaygılarla hazırlanan gazete mizanpajlarının uzun süre hayatını sürdüremediği de yapılan araştırmada ortaya çıkmıştır. In the thesis, effects and importance of make–up on news presentation in newspaper and magazine are studied. In the first chapter, theoretical elements of make–up and graphic designe are studied. The second and third chapters, tries to fing the answer to the question ‘how should a page design be’, and makes a comparition between the page design of Turkish newspapers and world newspapers. In the same chapters, the effect of make–up on news presentation is studied and problems caused by misuse of page design are revealed. In the conclusion, it underlines that Turkish press was in a very different position by preparing a make–up without any aesthetics. It also reveals that newspaper make–ups prepared with aesthetics and scientific intentions did not last long in Turkey. ¤ ß w @
Keywords: Basın; İletişim; Medya (İletişim araçları); Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim