Tematik yayıncılık örneği olarak televizyon haber kanalları - Aksel, Hakan (My University, 2003)
Kitle iletişim araçlarının en etkilisi şüphesiz televizyon olmuştur. Popüler kültürün oluşmasında, propaganda silahı olarak ve de kültür endüstrisinin en değerli ticari ürünü olarak kullanılmıştır. 21. yüzyıla girerken toplumsal, siyasal, ekonomik, teknolojik tüm alanlarda değişim yaşıyoruz. Post-modern çağ olarak da tanımlanan bu değişim sürecinde, tüm bu değişimlere bağlı olarak kitle iletişim araçları da değişmekte ve gelişmektedir. Bir kitle iletişim aracı olarak televizyon da toplumsal öneminden hiçbirşey yitirmeden, hatta etkinliğini daha da arttırarak değişim sürecine girmiştir. Dijital yayıncılık teknikleri, yüksek tanımlı televizyon, sürekli değişen çehresiyle internet, televizyon yayıncılığına her geçen gün yenilikler katıyor. Toplumsal değişimler de teknolojiden geri kalmıyor ve yeni bir kitle iletişim ortamıyla karşı karşıya kalıyoruz. Küreselleşmenin bir sonucu olarak kültür endüstrisi bir tüm dünyada etkinliğini göstermeye başladı. Bu sürecin haber ayağını oluşturan bir ürünü olarak CNN 1980’li yıllarda doğmuştur. Tematik bir televizyon kanalı olarak CNN kitle iletişimine araçlarına yeni bir tür katmıştır. “Televizyon haber kanalları” olarak adlandıracağımız bu yeni kitle iletişim aracı, hem CNN kendisi hem de benzerleri ile tüm dünyaya yayılmıştır. Televizyon haber kanalları ve diğer tematik televizyon çeşitleri basit bir kültürel ürün çeşidi değil, bizce başlı başına yeni bir kitle iletişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel ürünlerin üretimini de yukarıda bahsettiğimiz değişim süreçlerinden ayırmamız mümkün değildir. Modern üretim ve tüketim biçimlerinde gördüğümüz değişimin bir yansımasını kültürel ürünlerde görmemiz de kaçınılmaz olacaktır. Yeni endüstrinin çeşitlendirilmiş ve kişiselleştirilmiş tüketim ürünlerini, kültür endüstirsinde de internet, kablolu, dijital yayınlar, mobil iletişim teknikleri ve benzeri araçlarla evlerimizin içinden satın almaya başladık. Artık kitle iletişiminde daryayıncılık (narrowcasting) gibi kavramlarla karşı karşıyayız.

Certainly, television is the most efficient tool of mass media communication. In the formation of popular culture, television is used as propaganda weapon and the most valuable commercial product of cultural industry. In the beginning of 21st century, we experience many changes in all social, economical, political and technological fields. In all this variation process which is defined as post modern age, mass media communication tools are also chancing and developing. As a mass media communication tool, television has also started to change with empowering its effectiveness without loosing its importance. Digital broadcasting techniques, high definition television, internet are adding novelty to television broadcasting day by day. Social development is not less than technological development and we are face to face with new mass media environment. As a result of globalization, cultural industry started to show its effectiveness all around the world. As a new product of this process, CNN was established in 1980’s. CNN, as a narrowcasting channel, has added a new type to mass media communication tools. This new mass media communication tool named as “television news channels” spread through worldwide with CNN and other similar channels. Television news channels and other type of narrowcasting televisions are not only simple cultural products; but also new mass media communication tools for us. It is not possible to differentiate the productions of culture from things mentioned above. The reflection of modern production and consumption formations are to be experienced on culture products too. Like new industry’s differentiated and personalized consumption products, we started to spend on cultural industry through internet, cable and digital broadcastings, mobile communication techniques, etc. from our houses. Now on we are face to face with new concepts like narrowcasting.
Keywords: Televizyon Haber Yayıncılığı