Analytical studies on drug active substances used in the treatment of anxiety - CÜCÜ, AYŞEN (My University, 2022)
Anksiyete; nedeni bilinmeyen, içten gelen, belirsiz, korku, kaygı, sıkıntı, kötü bir şey olacakmış endişesi ile yaşanan bir bunaltı duygusudur. Anksiyete bozuklukları toplumda en yaygın görülen ruhsal bozukluklardır. 1990’lardan bu yana anksiyete bozuklukları üzerinde daha fazla durulmaktadır. Dünyada çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalarda yaşam boyu yaygınlığa ilişkin benzer oranlar saptanmıştır. Tedavi genellikle farmakoterapi ve / veya psikoterapiden oluşur. Antidepresan ajanlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) gibi eski trisiklik antidepresanlardan (TCA'lar) daha güvenli bir yan etki profiline ve daha yüksek kullanım kolaylığına sahip daha yeni ajanlar olup anksiyete bozukluklarının tedavisinde tercih edilen ilaçlardır. Çalışmanın amacı; anksiyete tedavisinde en çok kullanılan SSRI ve SNRI grubu etken maddelerin tayini için son yıllarda yapılmış analitik çalışmaları araştırmak ve sunmaktır. SSRI ve SNRI grubu etken maddelerin analizleri HPLC-ESI-MS, MAE/UPLC-TOF-MS, FPSE/HPLC-DAD, UPLC-MS-MS, HPTLC, SPE/HPLC, LC-MS-MS gibi yöntemlerle incelenmiştir. İncelenen çalışmaların sonuçlarında araştırmacılar etken maddelerin miktar tayinleri için geliştirdikleri yöntemlerin basit, kesin, doğru, hassas, hızlı ve ekonomik olduğunu doğrulamışlardır.

Anxiety; it is a feeling of anxiety, with an unknown reason, sincere, uncertain, fear, anxiety, distress, worry that something bad will happen. Anxiety disorders are the most common mental disorders in the general public. Since the 1990s, more attention has been paid to anxiety disorders. Similar rates of lifetime prevalence were found in studies conducted in various countries around the world. Treatment usually consists of pharmacotherapy and / or psychotherapy. Antidepressant agents are the drugs of choice for the treatment of anxiety disorders, which are newer agents that have a safer side effect profile and higher ease of use than old tricyclic antidepressants (TCAs), such as selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). Purpose of the study; to research and present analytical studies conducted in recent years for the determination of SSRI and SNRI group active substances that are most commonly used in the treatment of anxiety. Analysis of SSRI and SNRI group active substances were analyzed by methods such as HPLC-ESI-MS, MAE/UPLC-TOF-MS, FPSE/HPLC-DAD, UPLC-MS-MS, HPTLC, SPE/HPLC, LC-MS-MS. In the results of the studies examined, the researchers confirmed that the methods they developed for the quantification of active substances were simple, precise, accurate, sensitive, fast and economical.
Keywords: Temel Eczacılık Bilimleri; Eczacılık; Analitik Kimya; Sağlık Bilimleri; Basic Pharmaceutics Sciences; Pharmacology and Therapeutics; Analytical Chemistry; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Yaşam Bilimleri (LIFE); Farmakoloji ve Toksikoloji; FARMAKOLOJİ VE ECZACILIK; Clinical Medicine (MED); Life Sciences (LIFE); PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY; PHARMACOLOGY & PHARMACY; Farmakoloji; Farmakoloji, Toksikoloji ve Eczacılık (çeşitli); Genel Farmakoloji, Toksikoloji ve Eczacılık; Farmakoloji (tıbbi); İlaç Rehberleri; Yaşam Bilimleri; Pharmacy; Pharmacology; Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics (miscellaneous); General Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics; Pharmacology (medical); Drug Guides; Life Sciences; Anksiyete; SSRI; SNRI; Etken Madde; Analitik Çalışma; Anxiety; Active Substance; Analytical Study