REZERV OPSİYON MEKANİZMASININ DÖVİZ KURU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
2007 yılında başlayıp birçok ülke ekonomisini etkisi altına alan küresel kriz döneminde merkez bankaları, kısa vadeli faiz oranlarının yetersiz kalması nedeniyle diğer para politikalarına yönelmeye başlamıştır. Gelişmiş ülkeler tarafından uygulanan bu para politikaları küresel sermayenin gelişmekte olan ülkelere doğru yönelmesine sebep olmuştur. Türkiye ekonomisi de küresel sermaye hareketlerindeki bu kaymanın yaşandığı ekonomilerden biridir. TCMB finansal istikrar üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf etmek için rezerv opsiyon mekanizması politikasını geliştirmiştir. Bu çalışmada 2011:09–2018:12 arası dönemdeki aylık veriler kullanılarak Türkiye’de uygulanan rezerv opsiyon mekanizmasının döviz kuru üzerindeki etkileri incelenmiştir. Engle-Granger Eşbütünleşme ve Toda-Yamamoto Nedensellik analizleri kullanılarak yapılan bu çalışmanın sonucunda rezerv opsiyon mekanizmasının döviz kuru üzerinde önemli etkilerinin olduğu sonucuna varılmıştır.

In the period of the global crisis that started in 2007 and affected many countries’ economy, central banks started to focus on other monetary policies due to insufficient short-term interest rates. These monetary policies implemented by developed countries led global capital to move towards developing countries. Turkey’s economy is one of the economies that are experiencing this shift in the global capital movements. CBRT has developed a reserve option mechanism policy to eliminate the adverse effects on financial stability. In this study, using monthly data from the 2011:09-2018:12 period, impact on the exchange rate of the reserve option mechanism implemented in Turkey were examined. As a result of the study conducted using Engle-Granger Cointegration and Toda-Yamamoto Causality analysis, it was concluded that the reserve option mechanism had significant effects on exhange rate.
THE EFFECT OF RESERVE OPTION MECHANISM ON THE EXCHANGE RATE