Hizmet içi eğitimde eğitimcinin önemi ve uygulamadan bir örnek - Köker, Özlem (My University, 2002)
Hizmet İçi Eğitimde Eğitimcinin Önemi ve Uygulamadan Bir Örnek konulu çalışmamızda, eğitimin iş yaşamına yansıyan boyutunu ele alma düşüncesiyle yola çıkıldı. Genel olarak tez çalışmamızda yetiştirme ve geliştirmenin iş yaşantımızdaki boyutlarına kuramsal ve uygulama gözlüğü ile araştırma-yorum getirildi. Öncelikle şirketlerdeki eğitim politikalrı üzerinde duruldu, daha sonra eğitim aşamalarının her adımını incelendi. Bu bağlamda ilgili adımlarda eğitim gereksiniminin belirlenmesi, eğitim programlarının yapılması, eğitim bütçesinin planlanması ve verimli şekilde kullanılması, eğitim yöntemleri ve farklılıkları üzerinde duruldu. Eğitim programlarının verimliliğin ölçülmesi kısmında eğitim değerlendirmesine yer verildi. Hizmet içi eğitimde kimi zaman eğitim konusunun üzerinde önem taşıyan eğitimcinin rolü ve öenmine değinildi. Bu aşamasından sonra çalışmamızla ilgili bulgular ışığında bir uygulama örneği gerçekleştirildi. Bu bağlamda uygulama örneğimizde olmasının verimliliği arttıracağı düşüncesi ile ilgili savunduğumuz ilkeleri ve metodlar uygulama örneğimizde hassasiyetle kullanıldı. Çalışmamız Metro-AG Holding şirketlerinden biri olan Praktiker Yapı Marketlerin'de uygulandı. Uygulanan eğitim ncesi, eğitim gereksinimi tespit çalışması, çalışmanın verileri ve program hazırlanma aşamaları ile programın tamamı tezimizin içinde yer almaktadır. Eğitim değerlendirme çalışması yapılmış ve sonuçları ile birlikte araştırma kapsamında yer almaktadır. Ayrıca ilgili hedef kitle üzerinde uygulanan bir eğitimcide olması gereken özellikleri araştırmak adına 55 çalışanın katılımı ile bir anket çalışması da yapılmıştır. Tüm bu çalışmalar ışığında eğitim verimliliğini arttırıcı krıterler bağlamında eğitimcinin gözardı edilemeyecek önemi olduğu kanısına varılmıştır. Gerekli teknikler uygulandığı takdirde eğitim verimliliğin artırıcı etkenler olduğu düşünülmekle beraber, eğitimcilerin bu özellikleri taşıması durumunda eğitim verimliliğin artacağı gözlemlenmiştir.
Keywords: Eğitim; Hizmet İçi Eğitim