Kefe Mukataası Ahkam Defteri (1643-1707) : (inceleme, transkripsiyon) - Yılmaz, Hülya Polat (My University, 2018)
Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Kâmil Kepeci Tasnifi 2467 numarada kayıtlı Kefe Mukataası Ahkâm defteri, 1643-1707 yılları arasında Kırım’ın Kefe, Taman, Kerş, Balıklağo, Azak gibi kentleri ile Saruhan, Hudâvendigâr, Karesi, Kütahya, Karahisar-ı Sâhib, Yeni Hamid, Alâiye, Aydın, Muğla, Manisa, Ankara, Sultanönü, Biga ve Kocaeli sancaklarında ve sancaklara bağlı şehir ve kasabalarda mukataa sistemin işleyişi ve yaşanan aksaklıklara dair önemli bilgileri ihtiva etmektedir. Maliye tarafından yazılan hükümlerde, devletin mukataalar üzerinde izlediği yolu, mukataaların ne şekilde verildiği ve işletildiği, gelirlerinin nelerden ibaret olduğu gibi bilgiler bulunmaktadır. Bu çalışmada, defterde bulunan hükümlerin transkripsiyon, özet ve değerlendirmeleri yapılarak, 1643-1707 yılları arasında Kefe ve Saruhan Nezaretine bağlı mukataalar gruplandırılarak incelenmeye çalışılmıştır.

The Prime Minister's Ottoman Archives, Kâmil Kepeci classification registered in the number 2467, the Kefe Mukatai Ahkâm Defteri in 1667, between 1643 and 1707 in the towns of Crimea such as Kefe, Taman, Kerş, Balıklağo, Azak and in the Saruhan, Hudâvendigâr, Karesi, Kütahya, Karahisar-i Sâhib, Yeni Hamid , Alâiye, Aydın, Muğla, Manisa, Ankara, Sultanönü, Biga and Kocaeli sanjacks and towns and villages connected to sanjakcs contains important information about the functioning and living troubles of the Mukataa system.(One of the most important issues in the history of Ottoman finance is the Mukataa institution, which is the means of financing the government expenditures.) In the words written by the Finance on behalf of the Sultan, there are information such as the way the state watched the Mukataa, how the Mukataa were laid and executed, and what constitutes the income staff. In this study, the transcription, summary and evaluations of the provisions in the book were carried out and the Mukataa system connected to the bureau supervision between 1643-1707 was processed and the Mukataa groups were tried to be examined.
Keywords: Ahkâm; Ahkâm Ottoman; Crimea; History; İltizam; Kamu yönetimi; Kefe; Kırım; Mukataa; Osmanlı; Osmanlı İmparatorluğu, 1299-1918; Ottoman Empire, 1299-1918; Politics and government; Public administration; Saruhan; Siyaset ve yönetim; Tarih; Turkey; Türkiye