OKUL ÇAĞINDAKİ AMATÖR SPORCULARDA BESLENME ALIŞKANLIKLARI VE EROZYON İLİŞKİSİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Amaç: Okul dışı saatlerde amatör olarak spor yapan çocukların beslenme alışkanlıkları içerisinde erozyona neden olan yiyecek ve içeceklerin tüketim sıklığı ile havuz suyunun yüzme sporu yapan çocuklarda erozyona etkisinin olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 6-15 arasında değişen ve amatör olarak yüzme veya yüzme dışı spor yapan 51 kız, 56 erkek toplam 107 çocuk katıldı. Çocukların sosyo-demografik bilgilerinin yanı sıra, yapılan spor türü ve süresi, erozyona neden olan içecekler ile yiyeceklerin tüketilmesi ile ilgili 22 soruluk bir anket uygulandı. Ağız içi muayeneleri yapılarak dental erozyon ve çürük durumu kaydedildi. Çalışmaya ait etik kurul onayı alındı. Bulgular: Erozyona neden olan etkenler arasında enerji içeceği tüketimi % 0.9 olarak bulunurken, spor içeceği tüketimi %32.7 olarak belirlendi. Çalışmaya katılan tüm çocuklarda dental erozyon görülme sıklığı %17, DMFT ve dmft değerleri 6,81±6,34, 1,95±4,13 olarak bulundu. Yüzme sporu yapan çocuklarda erozyon görülme oranı (%28.3), yüzme dışı sporları yapan çocukların oranlarından (%5.7) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p:0.004; p<0.05). Ancak yüzme sporu yapan çocukların spor yapma süresine göre erozyon görülme oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p:0,800; p>0.05). Spor içeceğinin erozyona etkisi değerlendirildiğinde, gruplar arasında erozyon varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Spor dalları arasında yüzme, erozyon oluşumu için bir risk faktörüdür ve bu sporu yapan çocuklarda diş hekimliği koruyucu uygulamaları önem taşımaktadır.

Aim: The aim of present study is to examine the frequency of consumption of food and beverages causing erosion and frequency of tooth erosion in children who deal with amateur sports. and the effect of pool water on erosion among school-age amateur swimmers. Material and Methods: Fifty-one girls, 56 boys, a total of 107 children (aged between 6-15) who were dealing with amateur sports -either swimming or other sports participated in the study. A questionnaire, which contained 22 questions on socio-demographical properties, types and durations of the sports, the consumption of the drinks and food that caused erosion in teeth, was applied to the participant children. Dental erosion and dental caries were recorded by intraoral examinations. Ethical approval for the study was obtained. Results: The rate of the consumption of energy and sports drinks was found as 0.9% and 32.7% and dental erosion was 17%; and the DMFT and dmft values were 6,81±6,34, 1,95±4,13 respectively. The erosion in children who dealt with swimming (28.3%) was found significantly higher than that of the children who dealt with other sports (5.7%). However, no significant differences were observed in the children who dealt with swimming according to the duration of sports in terms of erosion frequency. When the effect of sports drink on erosion was evaluated, no significant differences were detected between groups. Conclusion: Swimming is a risk factor increasing the tooth erosion in children; and dental prevention measures are of importance for children who do sports.
DIETARY HABITS AND EROSION AMONG SCHOOL-AGE AMATEUR ATHLETES
Keywords: Pediatri; Spor Bilimleri