Bir iplik üretim fabrikasının enerji etüdünün gerçekleştirilmesi : sorunlar ve çözüm önerileri - Açıkgöz, Nurullah (My University, 2019)
Sürdürülebilir enerji kavramının ana ilkesi, üretim kalitesini düşürmeden günümüz toplumlarının enerji ihtiyacını karşılarken gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakmaktır. Sürdürülebilir enerjinin araçlarından birisi yenilenebilir enerji sistemleridir. Artan nüfus ve enerji ihtiyacı ile birlikte yenilenebilir enerji sistemlerine olan talep son on yıldır artarak çoğalmaktadır. Ancak yeni enerji kaynaklarından önce, mevcut enerjinin daha etkin ve verimli, kullanılması gerekmektedir. Ülkemiz enerjide büyük oranda dışa bağımlıdır. Bu nedenle enerji verimliliği çalışmalarının önemi daha da artmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının belgelerine göre enerji verimliliği çalışmaları ile Türkiye’nin enerji yoğunluğunun (milli gelir başına tüketilen enerji) 2023 yılına kadar, 2011 yılına göre en az %20 azaltılması hedeflenmiştir. Enerji etüdü, enerji tasarruf potansiyellerini, enerji atıklarını ve sera gazı emisyonlarını belirlemek, bunlarla ilgili geri kazandırıcı veya önleyici tedbirleri teknik ve ekonomik boyutları ile ortaya koymak amacıyla yapılır. Tekstil ürünleri imalatı yapılan bir endüstriyel tesisin enerji kullanımının kontrol edilebilmesi için etkin bir enerji yönetim stratejisinin tesis edilmesi gerekir. Bu stratejinin oluşturulmasında birincil ve öncelikli adım, mevcut enerji tüketiminin belirlenmesidir. Etüt sonucu ortaya çıkan sorunların giderilmesi ile üretim miktarı düşmeden hem enerji maliyetleri azaltılır hem de mevcut enerji daha etkin ve daha sürdürülebilir bir şekilde yönetilir. 2016 yılında ülkemizde toplam enerji tüketimi içerisinde sanayinin sektörel payı %32.5’ tir. Sanayinin sektörel enerji tüketiminin gayri safii yurtiçi hasıla içerisindeki payı % 19,7 oranı ile 511 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, sanayide enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalar ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacaktır. Yapılan bu çalışmada, bir iplik üretim fabrikasının tesis saha yönetimi yapılarak elektrik tüketim haritası çıkarılmak suretiyle detaylı enerji etüdü raporlaması yapılacaktır. Bu rapor doğrultusunda, enerji tasarrufu yapılabilecek alanlar tespit edilip gerekli aksiyonların geliştirilmesi amacıyla mevcut tesis yönetimine yardımcı kaynak oluşturulacaktır. Ayrıca, yapılan bu çalışma, Türkiye de bulunan yaklaşık 300 iplik üretim fabrikasına enerji verimliliği etüdünün gerçekleştirilmesi konusunda referans kaynak teşkil edecektir.

The main principle of sustainable energy concept is to provide a more livable world for future generations while meeting the energy needs of today‟s societies without reducing the quality of production. One of the tools of sustainable energy is renewable energy systems. The demand for renewable energy systems with increasing population and energy needs has been rising for the last ten years. But before new energy sources, it is necessary to use existing energy more efficiently and efficiently. Our country is largely outdoors dependent on energy. For this reason, the importance of energy efficiency studies is increasing. T. C. Energy and Natural Resources Ministry of documents, according to the energy efficiency of working with Turkey's Energy Intensity (energy consumed per Gross Domestic Production) by 2023, compared to 2011, aiming to reduce at least 20%. The energy survey is designed to identify energy saving potentials, energy wastes and greenhouse gas emissions, as well as technical and economic aspects of their associated rehabilitative or preventive measures. An efficient energy management strategy must be established in order to control the energy use of an industrial plant where textile products are manufactured. The primary and priority step in establishing this strategy is to determine the current energy consumption. By eliminating the problems that occur after the study, both the energy costs are reduced and the existing energy is managed more efficiently and more sustainably without decreasing the production amount. According to sectoral energy consumption data of the year 2016, the share of the industrial sector in our country is 32.5% and its share in gross domestic production is 511 billion TL, which is 19.7%. Therefore, it is planned that the studies on energy efficiency in the industry will be beneficial for the energy external dependency of our country. In this work, detailed energy study report will be done by making facility site management and removing electricity consumption map in where a yarn production mill. In line with this report, an auxiliary resource for the existing plant management will be established in order to identify areas where energy saving can be done and to develop necessary actions. Also, this study will be thought as a reference worksheet for approximately 300 yarn manufacturing companies in Turkey about know-how of energy audit.
Energy audit for the spinning mill : challenges and opportunities
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; Enerji Etüdü Energy Audit