Atlantik çözülürken - DOSTER, HÜSEYİN BARIŞ (Asi Kitap, 2022)
Dünya hızla değişiyor. Güç dengesi ekonomik, politik, diplomatik düzlemde batıdan doğuya,Atlantik’ten Pasifik ve Avrasya’ya kayıyor. Bu değişim ülkelerin dış politikasına, ittifak ilişkilerineolduğu kadar, ittifakların da yapılarına, önceliklerine, hedeflerine, tehdit tanımlarına,tehdit algılarına da yansıyor elbette. Sonuçta ihtiyaçlar değişince, ittifaklar da değişiyor veher ittifak karşısında bir başka ittifak doğuyor.Bu değişim, ABD’yi ve öncülük ettiği Atlantik ittifakını, NATO’yu hırpalıyor öncelikle. ABDemperyalizminin işgal ve saldırı aygıtı olan NATO, her ne kadar Ukrayna – Rusya Savaşı’nı dafırsat bilip, İsveç ve Finlandiya’yı bünyesine katmak için önemli adımlar atsa da, NATO’nun beyinölümünün gerçekleştiğini, bizzat ittifakın kurucularından olan Fransa’nın cumhurbaşkanıEmmanuel Macron söylüyor.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Siyaset Bilimi; Uluslararası İlişkiler; Diğer; Social Sciences and Humanities; Political Science; International Relations; Other; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; ULUSLARARASI İLİŞKİLER; POLİTİKA BİLİMİ; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; INTERNATIONAL RELATIONS; POLITICAL SCIENCE; Siyasi bilimler ve Uluslararası İlişkiler; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Political Science and International Relations; Social Sciences & Humanities