Limited şirket esas sermaye payının rehni - Develi Ayverdi, Emine (My University, 2021)
Bir sermaye şirketi teşkil eden limited şirkete yönelik yaklaşımın değişmesi, özellikle esas sermaye payına ilişkin ilkelerde oldukça farklı bir düzenin benimsenmesi sonucu olmuştur. Esas sermaye payına atfedilen anlamdaki bu değişim, özellikle bir ortağın birden fazla esas sermaye payına sahip olması ve esas sermaye payının nama yazılı senede bağlanabilmesi imkânının tanınmasıyla oldukça büyük önem kazanmıştır. Nitekim bu değişiklikler sayesinde, limited şirket ortağı, aynen anonim şirket pay sahipleri gibi, haiz olduğu esas sermaye paylarından bir kısmı üzerinde diğer esas sermaye paylarından bağımsız olarak tasarrufta bulunabilecektir. Esas sermaye payının nama yazılı senede bağlanmış olup olmaması ise ortağın bu tasarruflarda gerçekleştirmesi gereken hukuki işlemlerin belirlenmesi noktasında önem arz edecektir. Esas sermaye payı üzerinde rehin hakkı tesisinin ilk defa açıkça düzenlenmiş olması, esas sermaye payının bir alacağa karşılık teminat olarak gösterilebileceğinin kanıtı olmanın yanı sıra kanun koyucunun uygulamada bu yönteme başvurulmasını sağlamayı amaçladığının göstergesidir. Sahibine rehin konusunu paraya çevirme yetkisi bahşeden rehin hakkının, esas sermaye payı ve ortaklar arasındaki ilişkilere etkisi ise her zaman bununla sınırlı olmayıp, ayrıntılı incelemeyi gerektirmektedir.Çalışmamızda; esas sermaye payı üzerinde rehin hakkı tesis edilmesi, bu hakkın kapsamı, şirket ve ortaklar arasındaki ilişkilere etkisi gibi hususlar ele alınmış olup, şirketler hukuku, eşya hukuku ve icra iflas hukuku çerçevesinde disiplinler arası bir inceleme gerçekleştirilmiştir.

The change in the aspect of limited company, which is a corporation, is due to the embracement of a considerably different regime in the principles regarding shares. Alteration in the meaning of share has become crucial, especially since one partner is allowed to own more than one share and certification of share is enabled. Indeed via these alterations, a limited company partner, as a joint-stock company partner, may dispose of some of his/ her shares separately. As for the certification of the share, it bears great importance when deciding the required transactions for the disposal. One of the legal transactions that might be implemented on the shares is the pledge and for the first time, it is regulated by the lawmaker. This change indicates that limited company share may be insurance of debt, and indicates that lawmaker aims to make a useful instrument out of it. While pledge grants the right to the realization of share, its impact on the share and relations among the partners is not limited to that effect and requires further examination.In this study, the establishment of pledge on shares, the extend of this right, impact on the company and relations among partners are examined and interdisciplinary research between company law, real law and bankruptcy and enforcement law and conducted.
Keywords: Capital; Civil law; Corporations; esas sermaye payı; hak rehni; limited company share; limited company share certificate; Limited şirket; Medeni hukuk; nama yazılı esas sermaye payı; Özel şirketler; pay rehni; pledge; pledge of limited company share; Private companies; realization of limited company share; rehnin paraya çevrilmesi Limited company; Sermaye; Şirketler