The relationship between TQM applications and organizational commitment regarding the effect of organizational culture - Akarsu, Özgür (My University, 2006)
This study was designed to propose a framework for understanding the moderating effect of organizational culture on the relationship between the Total Quality Management (TQM) and organizational commitment. The measurements about the effect of TQM on organizational commitment are based on the perceptions of the employees. The Baldridge Criteria is used to develop a scale to measure the perceptions of the employees about the TQM applications. “The Competing Values” framework is used to measure the relationship between organizational culture and TQM. The moderation effect of having goal, support, rule and innovation oriented cultures on TQM applications and organizational commitment has been measured. The results indicated that employee-oriented TQM applications are a strong predictor of the affective commitment. Support oriented organizational cultures moderates this relationship positively and rule oriented organizational cultures negatively. These results offer strong evidences for the reasons of the weakness of the expected results of TQM applications in Turkey where most of the TQM applications are based on increasing effectiveness and productivity. Bu çalışmada Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının örgüte bağlılık üzerindeki etkisi farklı örgüt kültürleri bağlamında ele alınmış ve TKY uygulamalarının sonuçlarına dair genel bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Araştırma modeli kapsamında örgütlerdeki TKY uygulanma düzeyinin ölçülebilmesi için çalışanların algıları temel alınmıştır. Baldridge kriterleri yardımıyla hazırlanan bir ölçek ile çalışanların TKY uygulanma düzeyi algısı ölçülmüştür. Çalışan odaklı bir yönetim anlayışı olan TKY’nin, örgüt kültürüyle ilişkisi, çatışan değerler modeli temel alınarak modellenmiştir. Destek, hedef, kural ve yenilik odaklılıktan oluşan modelin farklı boyutlarının, TKY uygulamalarının, çalışanların örgüte bağlılıklarının üzerindeki etkisini nasıl değiştirdiği ölçülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; TKY uygulamalarının çalışanların örgüte olan bağlılıklarını arttırdığı, ancak bu artışın çalışan odaklı TKY uygulamalarına bağlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ilişki destek odaklı örgütlerde güçlenmekte, kural odaklı örgütlerde ise zayıflamaktadır. Bu sonuç daha çok kurumsal kalite uygulamalarının ve ISO Kalite Belgelendirme çalışmalarının belirleyici olduğu Türkiye’deki TKY uygulamalarının örgütler üzerinde beklenen etkileri göstermemesinin nedenlerini açıklamamıza yardımcı olmaktadır.
Keywords: Toplam Kalite Yönetimi