Lojistik sektörünün uluslararası alanda dijitalleşme süreci ve türkiye'ye etkileri - Balcı, Eda (My University, 2020)
LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI ALANDA DİJİTALLEŞME SÜRECİ VE TÜRKİYE’YE ETKİLERİBilişim sistemleri ve dijital faaliyetler uluslararası ticaret aşamalarında yol haritası niteliğindedir. Tedarik zinciri yönetiminde yer alan lojistik sektörü de teknolojinin sağladığı yönlendirmelere ve değişim sürecine dahil olmuştur. Endüstri 4.0’ın lojistiğe temas etmesi, sektörde verimli alanlarının çoğalmasına sebep olmaktadır. Hammadde üretiminden nihai noktaya teslimine kadar geçen süreçler, kapsamlı bir faaliyet alanı içermektedir. Global anlamda rekabet avantajı sağlanabilmesi adına, lojistik şirketlerinin dijital tüm sistemlere aşina olması gerekmektedir. Uluslararası taşımacılıkta, yükün hareket halinde olmasından ziyade; depolama, stok, gümrük işlemleri ve ürün iadesine kadar uzanan operasyon ağı söz konusudur. Yapay zeka ve akıllı robotların özellikle depo yönetiminde kullanımı; işlemlerdeki hata oranlarını azaltarak, firmalara hız ve takip konularında destek sağlamaktadır. Lojistikte çok paydaşlı bir sistem yapısı mevcuttur. Bu hususta blockchain teknolojisi de veri hakimiyeti, şeffaflık ve iş birliğine çözüm sunar boyuttadır. Sektörde ise denemeleri gerçekleştirilmiş olup, önem verilen konular arasında yer almaktadır. Dünyada var olan bilişim sistemlerinin ve teknolojik yeniliklerin doğal sonucu olarak, ülkemizde de endüstri 4.0 etkisi yaşanır durumdadır. Geleneksel iş yapma modellerinin yeni çağın sunduğu dijital sisteme uyumlu hale getirilmesi; sürdürülebilir süreçlere, global anlamda rekabet gücüne ve iş gücü yönetimine katkı sağlar niteliktedir.

DİGİTALİZATİON PROCESS IN INTERNATIONAL LOGISTICS INDUSTRY AREA AND IMPACTS ON TURKEYInformation systems and digital activities serve as a roadmap for international trade. The logistics sector in supply chain management has also been involved in the direction and change process provided by technology. Industry 4.0's contact with logistics leads to the proliferation of productive areas in the sector. Processes from raw material production to final delivery include a comprehensive field of activity. In order to gain a competitive advantage globally, logistics companies should be familiar with all digital systems. In international transport, rather than moving the cargo; This includes a network of operations ranging from storage, inventory, customs clearance and product returns. The use of artificial intelligence and intelligent robots, especially in warehouse management; By reducing the error rates in transactions, it provides support to companies in speed and follow-up issues. There is a multi-stakeholder system structure in logistics. Blockchain technology provides data domination, transparency and collaboration. In the sector, trials have been carried out and are among the issues that are given importance. As a natural consequence of the information systems and technological innovations in the world, the effect of industry 4.0 is also experienced in our country. Adapting traditional business models to the digital system offered by the new age; contributes to sustainable processes, global competitiveness and workforce management.
Keywords: Akıllı Robotlar; Blockchain; Blockchain Digitization; Dijitalleşme; Endüstri 4.0; Finance; Industry 4.0; Intelligent Robots; Maliye