İşletme birleşmeleri ve örgüt yapıları üzerindeki etkileri - Sile, Ü. Belgin (My University, 2002)
Bu bölümde İşletme Birleşmeleri ve Örgüt Yapıları Üzerindeki Etkileri incelenecektir. Birleşmeler; globalleşme aşamasındaki dünya pazarındaki ortama uyum veya avantaj sağlamada bir araç olarak gözükmektedir.Son yıllarda ve özellikle Türkiye'de birleşme kavramının sıkça kullanılmaya başlanması,ekonomik kriz ile gelen binlerce işsizlik işletmeleri ya yok olmaya ya da birleşmeye itmiştir. Ancak; Şirketler arası birleşmeler beraberinde örgütsel değişimi getirmiştir. Özellikle birleşme satın alma ile gerçekleşiyorsa örgütsel değişim daha ciddi boyutta gözlenmektedir. Bu durumda iki örgüt birleştirilerek yeniden örgütlenmeye gidilmektedir. Örgütlenmedeki hükmü değişim, söz hakkına sahip olan kurum yöneticilerinin anlayışında olacaktır. Ekonomik kriz, rekabet, hızlı değişen teknoloji, müşteri profili, tedarikçi ve müşteri ile gelen değişimler işletmeleri birleşmeye itmiştir. Birleşme, zamandan ve paradan tasarruf olarak görülebilir. Çünkü ihtiyaca göre yeni bir iş alanı kurmanın maliyeti birleşmeye göre çok çok daha pahalı olacaktır. Bunun için radikal düşünerek Şirketler birleşmeli!.. Çünkü; Türkiye'nin önünde son derece önemli fırsatlar var. Ama bu fırsatlar kısa sürede ele alınmaz ise kaçması en meselesi. Burada aynı zamanda birleşirken örgüt yapıları üzerindeki etkilerini yaptığım araştırmada anlatacağım.Araştırmamın genel özelliği bire bir yaşayan firmadan edinilen bilgiler üzerinden alınmıştır. Araştırmanın kapsamı birleşmelerin örgüt yapıları üzerindeki etkilerinin yönleri,yönetim yapısı, kişisel çatışmalar, lojistik işlerdeki aksamalar, büyüyen pazardaki avantajı ve dezavantajı birleşmeyle gelen finansal problemlerin yaşanıp yaşanmadığıdır. Bu konular üzerinde edinilen verilerin örneklerle ifade edilmesini içermektedir. Araştırmada ele aldığım Oyak Bank & Sümerbank Birleşmesinde bilgi edinmede güç anlar yaşadım. Her aşaması kurum içinde gizlilik içinde yürüyor. Ancak konu sonunda göreceğiniz gibi, söz sahibi olan taraf bu birleşmeden yararlı çıkıyor.

In this section, it will be examined that, business joining each other and its influence on structure of organizations. Mergering seems as a toll to reaching to globolized markets with harmony, in recent years, especially in Turkey, its is often used unemplayment that coming with economic crisis, pushing thausand of companres to joining each other. But, companres joining each other brings organizational changings. Especrall if mergering be occuring with purchasing, organizational changing seems in more serious formats. In this positions, two organizations is being one and reorganization. Conceptional changing in being organization, will be in the understending of organizations managers. Economic crises, competetion, fast changing teeknology, cansumer's profile, changings coming with suppliers and customers are pushing companres joining each others. Mergering is being seem time and money saving. Because cost of founding new job will be more expensive again'st to joining. Becouse of this reason, compenies must be join each others. Becouse, there are somany oportunitres in the front of Turkey. But if these oportunitres not evaluated, it can be missed. I will tell influences on the structure of orgonizations white joining each others. A general features of research, it is getting from living company at the moment. Reseach contains, influences of joining on organizations, management, personal adversities, in jogistres, advantages and disadvantages in growing markets, financid problems. There are examples and case studies on this subject. In research of Oyak Bank & Sümerbank mergering I experinced diffucult moments. In every phase, it is getting very secretly. But, as you will see at the end of it, it will be advantage the poverful side.
Keywords: Genel yönetim; Organizasyon ve finansman; Örgütlenme; Reorganizasyon