Göz izleme ve video kaydı yöntemleri ile ilköğretim yedinci sınıf matematik dersi öğretim yazılımlarının kullanışlılığının değerlendirilmesi - Tonbuloğlu, İsmail (My University, 2010)
GÖZ İZLEME VE VİDEO KAYDI YÖNTEMLERİ İLE İLKÖĞRETİM YEDİNCİ SINIF MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM YAZILIMLARININ KULLANIŞLILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ Araştırma kapsamında göz izleme ve video kaydı yöntemleri kullanılarak ilköğretim yedinci sınıf matematik dersi öğretim yazılımları kullanışlılık açısından incelenmiştir. Araştırmanın modeli durum (case study) çalışmasıdır. Araştırma içerisinde on tane ilköğretim yedinci sınıf öğrencisi yer almıştır. Öğretim yazılımında verilen görevleri gerçekleştiren kullanıcıların göz hareketleri ve videoları kaydedilerek incelenmiştir. Kullanıcıların görevi gerçekleştirmesi sırasında gözlerinin izlenmesi ve kayıt edilmesi sonucu göz tarama yolları, göz sıcaklık haritaları, toplam göz odaklanma sayıları, göz bekleme süreleri ve göz odaklanma sıralamaları elde edilmiştir. Elde edilen göz izleme verileri görsel şekle çevrilerek çalışmanın bulgularında yer verilmiştir. Kullanıcılara görevleri gerçekleştirdikten sonra memnuniyet kontrol listesi uygulanarak yazılım hakkındaki görüşlerine ulaşılmıştır. Kullanıcıların kayıt edilen video görüntüleri üzerinde kodlama işlemi yapılarak göz izleme verileri ile kullanıcı davranışları karşılaştırılmıştır. Araştırma içerisinde kullanıcıların cinsiyet faktörü, görev tamamlama süresi ve görev tamamlama başarısı açısından incelenmiştir. Elde edilen bulgular, kullanışlılıkla ilgili literatür kapsamında tartışılmış ve öğretim yazılımı arayüzlerine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Anahtar sözcükler: Göz izleme, insan – bilgisayar etkileşimi, kullanışlılık değerlendirmesi, öğretim yazılımı, video kayıt

USABILITY TEST OF PRIMARY SEVENTH GRADE MATHEMATICS INSTRUCTIONAL SOFTWARE WITH EYE TRACKING AND VIDEO RECORDING METHODS The aim of this study is to investigate the usability of primary seventh grade mathematics instructional software with eye tracking and video recording methods. The research design is case study. Ten primary seventh grade students participated in the research. Eye movements and videos of users who have performed the tasks given in instructional software have been saved and investigated. During the users have performed the tasks, as a result of tracking and recording of their eyes, eye scan path, eye heat map, total fixation count, eye dwell time and fixation sequence data have been obtained. Obtained eye tracking data has been converted into visual shape and presented in study findings in this type. After users performed the tasks, users’ opinions about software has been reached by applying satisfaction checklist. Eye tracking data has been compared with users’ behavior by encoding process on users recorded video. Users’ gender factor has been examined in terms of task completion time and task completion success in research. The findings have been discussed within usability literature and suggestions have been made for instructional software interfaces. Key words: Eye tracking, Human – Computer Interaction, Usability, Instructional Software, Video record.
Keywords: İlköğretim_Matematik; Matematik_Öğrenim ve Öğretim; Teknoloji Eğitimi