İşletmelerde kariyer planlamasının personelin motivasyonu üzerindeki etkileri ve bir uygulama - Bayraktar, Ahmet Sinan (My University, 2004)
Dünya ekonomisi küreselleşme ile birlikte oldukça büyük değişiklikler yaşamaktadır. Bu değişim içerisinde, işletmelerin yönetim süreçleri de değişmektedir. Küreselleşme ile birlikte yoğun rekabet ortamında kalan işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek için hem kendi hem de çalışanlarının başarılarını artıracak yöntemleri uygulamaya başlamışlardır. Bu değişim süreci içerisinde, son yıllarda üzerinde durulan ve işletmelerde kullanılmaya başlayan kariyer planlaması önemli bir insan kaynakları yönetimi uygulamasıdır. Kariyer planlama sistemi ile kişilerin bireysel hedefleri ile işletmelerin stratejik hedeflerinin uyumlu hale getirilerek, bireylere gelişim fırsatı tanınması ve çalışanın iş tatmini ve motivasyonunun artırılması amaçlanmaktadır. Çünkü kariyer planlaması; performans değerlendirme, eğitim, rotasyon, ücret yönetimi ve motivasyonun sağlanması gibi birçok sistemin uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. Bunun yanında diğer bir önemli kavram motivasyondur. İşletmelerde çalışan personelin motivasyonu sağlanmadıkça uygulanacak sistemlerde başarıdan söz edilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu nedenle işletmeler, çalışanların motivasyonlarını yükseltmek için birçok özendirici araç kullanmaya başlamıştır. Bu düşüncenin ışığında, kariyer planlamasının çalışan personelin motivasyonu üzerinde etkileri olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada kariyer kavramı ele alınmış, kariyer planlama sistemi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Diğer bölümde motivasyon kavramı ve kuramları açıklanarak, motivasyon ile kariyer planlaması arasındaki ilişki kurulmuştur. Yapılan araştırma sonuçları incelenerek kariyer planlamasının motivasyon üzerindeki olumlu etkileri ayrıntılı olarak açılanmıştır. The world economy has been facing considerably big changes together with the globalization. The management processes of the businesses are also changing within this change. Businesses, entered into an intensive competition with the globalization, have started to apply methods that will increase the success of both themselves and their employees in order to continue their activities. In this change period, career planning activities, that have been focused on in the recent years and started to be used in businesses, is a significant human resources application. Career planning system is being used to give individuals a development opportunity and to increase the work satisfaction and the motivation of the employees by harmonizing the individual targets of the employees with the strategic targets of businesses. Because; career planning is obliging the applying many systems such as performance evaluation, training, promotion, salary management and providing the satisfaction. In addition to that, another important subject is the motivation. It has been anticipated that it can not be talked about the success in the systems applied, unless the motivation of the personnel working in businesses are not provided. Therefore, businesses have started to use many encouraging vehicles to increase the motivation of their employees. According to this idea, it has been thought that the career planning has impacts on the personnel's motivation. In this study, the concept of career has been undertaken; the career planning system has been explained detaily. In the other section, the concept of motivation and theories have been explained, a relationship has been established between the motivation and the career planning and it has been concluded that the career planning has positive impacts on the motivation by analyzing the research findings.
Keywords: Genel yönetim; Kariyer Planlaması; Personel yönetimi