İş yeri maneviyatı ve algılanan örgütsel desteğin iş yeri yılmazlığı üzerindeki etkisi - Taş, Tuba (My University, 2024)
Tez çalışması, iş yeri maneviyatı ve algılanan örgütsel desteğin iş yeri yılmazlığına olan etkisini incelemek için uygulanmıştır. Literatürde değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkileri ayrı ayrı sınırlı sayıda işlenmiştir. Tüm değişkenlerin bir arada işlendiği iş yeri maneviyatı ve algılanan örgütsel desteğin iş yeri yılmazlığına olan etkisini işleyen araştırmalar oldukça sınırlı sayıdadır. İş yeri yılmazlığı, çalışanların iş hayatında yaşadığı değişimlere, zorluklara gösterdikleri yılmaz direnci, çabayı; iş yerinde yaşadıkları sorunlara, baskılara uyum sağlamaya yatkınlıklarını ifade etmektedir. Çalışanların yaptığı işin anlamlılığı, hayat amacına uygunluğu, gibi iş yerinde hissedilen manevi duygular ve iş yeri ortamında örgütten algıladıkları destek duygusu, iş arkadaşları, yöneticileriyle yaşadıkları ilişki, güven, dayanışma gibi olguların ne ölçüde iş yeri yılmazlıklarını etkilediğini ortaya koymak problemin ana temasını içermektedir. Çalışmada ilk olarak kavramların literatür araştırması yapılmıştır. Araştırmada verileri toplama aracı olarak anket metodu uygulanmıştır. Türkiye’de bulunan çeşitli sektörlerden beyaz yakalı 348 çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma verileri SPSS 27 istatistiksel analiz mlenmiştir. İlk olarak faktör analizi yapılmıştır. Bu analiz sonucunda iş yeri maneviyatının 3 faktör olduğu, bu faktörlerin örgüt ile uyum halindeki değerler, birey için anlamlı iş ve topluluk olma duygusu olduğu saptanmıştır. İş yeri yılmazlığı ve algılanan örgütsel desteğin ise tek faktörden oluştuğu görülmüştür. Araştırma sonuçları kapsamında iş yeri maneviyatı özelinde birey için anlamlı iş faktörü iş yeri yılmazlığını en çok etkileyen faktördür. Algılanan örgütsel destek ve iş yeri maneviyatı, çalışanın iş yeri yılmazlığını anlamlı ve pozitif yönde etkilemektedir.

The thesis was designed to include the place of work spirituality and perceived organizational support in workplace resilience. In the literature, the relationships that are the development of variables have been discussed separately in a limited number. There are very limited studies investigating the effects of workplace spirituality and perceived exit support on workplace resilience, where all variables are considered together. Workplace resilience refers to people's indomitable resistance and effort to changes and difficulties in business life; They can adapt to the pressures during their time at work. The main theme of the problem includes the meaningfulness of what employees do, their dedication to their life purpose, the spiritual feelings felt at the workplace and the sense of support they perceive from the organization in the workplace environment, the relationships they have with their colleagues and their partners, the extent to which phenomena such as trust and solidarity emerge by combining workplace resilience. In the study, firstly, a conceptual literature research was conducted. Presenting the survey method as a data collection tool in the research. It includes mathematical systems of 348 white-collar employees from various sectors in Turkey. Research data were measured with an analysis program compatible with SPSS 27. First, factor analysis was performed. As a result of this analysis, workplace spirituality has 3 factors: values that are in harmony with this widespread organization, a sense of being a meaningful job and department for the individual. Workplace resilience and perceived boom consisted of one factor if supported. Within the scope of the research results, workplace spirituality, specifically the meaningful work factor for individuals, is the most important factor in workplace resilience. Perceived device support and work spirituality indicate meaningful and positive aspects of the employee's workplace resilience.
The impact of workplace spirituality and perceived organizational support on workplace resilience
Keywords: Algılanan örgütsel destek; İş tatmini; İş yeri maneviyatı; İş yeri yılmazlığı; Job satisfaction; Maneviyat; Organizational behavior; Organizational commitment; Örgütsel bağlılık; Örgütsel davranış; Perceived organizational support; Resilience; Spirituality; Workplace resilience; Workplace spirituality; Yılmazlık