Spirulina platensis suplementasyonunun maksimal oksijen tüketimi ve laktik asit değerleri üzerine etkisinin incelenmesi - Özkasap, Lara (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışma Spirulina Platensis Suplementasyonunun maksimal oksijen tüketimi ve laktik asit değerleri üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Gönüllüler randomize çift kör çalışma ile n=10 plasebo ve n=10 deney grubu olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Ön test- son test modeli uygulandı. Testler öncesi gönüllülerin vücut kompozisyonu ölçümleri alındı. Maksimal oksijen tüketimi ölçümleri kardiyopulmoner egzersiz testi cihazı (H/ P Cosmos Quasar, Nussdorf, Almanya) kullanılarak, kan laktat ölçümleri ise kardiyopulmoner egzersiz testi esnasında 4 kez olacak şekilde Lactat Scout 4.0 (EKF, Almanya) laktik asit ölçüm kiti kullanılarak analiz edildi. Bulgular SPSS 25.0 (IBM, Armonk, NY) paket kullanılarak değerlendirildi. Shapiro Wilk testi kullanılarak, verilerin normal dağıldığı görüldü (p<0,05). Grup içi ön test ve son test arasındaki farklılık Eş Örneklem t-Test kullanılarak saptandı. Ön testler ve son testler arasındaki ortalamalar ise Bağımsız Örneklem t-Test kullanılarak karşılaştırıldı. Değişkenlere göre gruplar arası farklılık Anova testi ile belirlendi. Değişkenler arası ilişkinin belirlenmesi için ise Pearson Korelasyon Katsayısı kullanıldı. Bulgular: Deney grubunun ön test- son test karşılaştırmalı analizinde maksimal oksijen tüketimi, anaerobik eşik kalp atım hızı ve RER>1,5 LA (mmol/ L) değerlerinde anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). Kontrol grubunun ön test- son test karşılaştırmalı analizinde ise sadece RER>1,5 LA (mmol/ L) anlamlı farklılık bulundu (p<0.05). Kontrol ve deney grubunun son test verileri incelendiğinde hiçbir değişken için istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p<0.05). Sonuç: Spirulina Platensis’in maksimal oksijen tüketimi değerlerine anlamlı pozitif yönde etki ettiği bulundu.

Objective: This study was conducted to examine the effect of Spirulina Platensis Supplementation on maximal oxygen consumption and lactic acid values. Materials and Methods: Volunteers were divided into 2 groups: n = 10 placebo and n = 10 experimental groups in a randomized double-blind study. Pretest-posttest model was applied. Body composition measurements of the volunteers were taken before the tests. Maximal oxygen consumption measurements were analyzed using a cardiopulmonary exercise test device (H/ P Cosmos Quasar, Nussdorf, Germany), and blood lactate measurements were analyzed 4 times during the cardiopulmonary exercise test using the Lactat Scout 4.0 (EKF, Germany) lactic acid measurement kit. The findings were analysed using the SPSS 25.0 (IBM, Armonk, NY) package program. Using the Shapiro Wilk test, the data was found to be normally distributed (p<0.05). The difference between the pretest and posttest within the group was determined using the Paired Sample t-Test. The averages between pretests and posttests were compared using Independent Sample t-Test. Differences between groups according to variables were determined by ANOVA test. Pearson Correlation Coefficient was used to determine the relationship between variables. Results: In the pre-test/ post-test comparative analysis of the experimental group, a significant difference was found in maximal oxygen consumption, anaerobic threshold heart rate and RER>1.5 LA (mmol/ L) values (p<0.05). In the pretest-posttest comparative analysis of the control group, a significant difference was found in only RER>1.5 LA (mmol/ L) (p<0.05). When the post-test data of the control and experimental groups were examined, no statistically significant difference was found for any variable. Conclusion: It was found that SP had a significant positive effect on Maximal oxygen consumption values.
Investigation of the effect of spirulina platensis supplementation on maximal oxygen consumption and lactic acid levels
Keywords: athletic performance; Beden eğitimi ve antrenman; besin takviyesi; lactic acid; laktik asit; maksimal oksijen tüketimi; maximal oxygen consumption; nutritional supplement; Physical education and training; Spirulina Platensis; sportif performans Spirulina Platensis