Türk musikisin’de Çeng - Can, Neşe (My University, 2002)
Harp tarihteki en eski telli çalgılardan biridir. Kökleri MÖ. 3000 civarında eski Mezopotamya ve Mısır’a kadar uzanır. Çeng, Türk, İran ve Arap gibi çeşitli Ortadoğu müziklerinde yaygın olan özel bir harp türüdür. Bu çalışmada Türk müziğinde çeng konusu ele alınmıştır. Çeng, X. ve XVII. Yüzyıllarda Selçuklu ve Osmanlı müziklerinde önemli bir müzik enstrümanıdır. Hem saraylarda hemde sokak çalgıcıları tatrafından şehir müziğinde kullanılmıştır. Çeng, def, çalpara, kemençe ve ney gibi çalgılarla birlikte kullanılmış ve daha çok kadın müzisyenler tarafından çalınmıştır. Çeng XVIII. yüzyılda gözden kaybolmuştur.
Keywords: coğrafi; kişilere göre ele alınışı; Müzik; Müzik Aletleri_Çeng; Tarihi; Türk Müziği