Job demands and job resources as antecedents of burnout - Yamaner, Özgün (My University, 2019)
Bu çalışmanın temel amacı iş taleplerinin (rol çatışması rol belirsizliği, iş yükü) ve iş kaynaklarının (yönetici desteği, iş arkadaşı desteği, iş özerkliği, kişisel gelişim fırsatları ve adalet algısının çalışanların tükenmişlik düzeyini (duygusal tükenme, duyarsızlaşma, kişisel başarıların düşmesi) tahmin etmede kullanılıp kullanılamamasıdır.Bilimsel sonuçlara ulaşmak için veriler anket yaparak toplanmıştır. Mevcut araştırmada, her değişkenin anketi, literatürden bu değişken için en yaygın olarak kullanılan anket bulunup kullanılmıştır. Bu anketlerin Türkçe versiyonları, en anlamlı şekilde Türk dili ve kültürüne çevrilmiş ve benimsemiş Türk araştırmacıların önceki çalışmalarından alınmıştır. Değişkenleri ölçmek için uygulanmış olan anket 6 tanesi demografik geriye kalanları likert tip ölçekle hazırlanmış olan toplamda 81 sorudan oluşmaktadır ve yerel bir belediyenin 318 çalışanına uygulanmıştır. Veri analizlerinde “Sosyal Bilimler İçin İstatistiksel Paket (SPSS) Yazılımı” kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda yapılan hipotezleri destekler bir şekilde iş talepleri ile çalışanların algılanan tükenmişlik düzeyleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu saptanırken, iş kaynakları ile çalışanların çalışanlarının algılanan tükenmişlik düzeyleri arasında varsayıldığı gibi anlamlı ve olumsuz bir ilişki bulunmuştur.

The main purpose of this study is to mainly examine whether “job demands (role conflict, role ambiguity, work overload) and job resources (supervisor support, coworker support, job autonomy, personal development opportunities and perceived justice)” can be used in predicting employees’ perceived level of burnout (emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment) or not.In order to reach scientific results, the data is gathered by conduction a survey. In the present research the questionnaires of each variable is found from the literature which are commonly used for that variable. These questionnaires’’ Turkish versions are taken from previous studies of Turkish researchers who translated and adopted them to Turkish language and culture in most meaningful fashion. The survey totally consists of 81 questions which 6 of them are demographic and the others are likert type questions to measure the variables of the study and are applied to 318 employees on a local municipality. The “Statistical Package for Social Sciences (SPSS) Software” was used for data analyses.As a result of analyses it is found that there is a significant and positive relationship between job demands and perceived burnout levels’ of employees; whereas there is a significant and negative relationship between job resources and perceived burnout levels’ of employees as hypothesized.
Keywords: Business; iş kaynakları; iş özerkliği; iş talepleri; iş yükü burnout; İşletme; job autonomy; job demands; job resource; kişisel gelişim fırsatları; organizational justice; örgütsel adalet; personal development opportunities; rol belirsizliği; rol çatışması; role ambiguity; role conflict; social support; sosyal destek; Tükenmişlik; work overload