Bilişim çağında toplumsal denetim aracı olarak gözetim olgusu ve yeni iletişim ortamlarında bireyin gözetim farkındalığı üzerine bir araştırma - Tokgöz, Cemile (My University, 2011)
Bilişim Çağında Toplumsal Denetim Aracı Olarak Gözetim Olgusu ve Yeni İletişim Ortamlarında Bireyin Gözetim Farkındalığı Üzerine Bir Araştırma Bu çalışmada, toplumsal yapıyı ve iletişim ortamlarını dönüşüme uğratan bilişim teknolojilerinin gözetim olgusu üzerindeki etkileri ve gözetimin toplumsal denetim aracı olarak kullanılması ele alınmıştır. Bilginin iktidar için bir güç unsuru olması, bilişim teknolojilerinin gözetim imkânlarını güçlendirmesi ve toplumda birçok teknoloji ile hem vatandaş hem tüketici hem de çalışan yönleriyle gözetime maruz kalan bireyin toplumsal gözetime tavrı tartışılmıştır. Toplumsal denetim ekseninde irdelenen gözetim olgusuna yönelik yeni iletişim ortamları kullanıcısı olan bireyin farkındalığı sınanmıştır.

The Concept of Surveillance As An Instrument Of Social Control In The Age Of Information And A Research On The Individual Surveillance Awareness In New Media In this study, the effects of information technologies which transform social structure and media on the concept of surveillance, and uses of surveillance as a social control instrument were mentioned. Knowledge as a power factor, surveillance strengthened by information technologies, and individual’ behaviour who is surveilled as a citizen, consumer and employee with the help new technologies, were discussed. The awareness of individual who is a user of new media was tested.
Keywords: Bilişim; İletişim Teknolojileri; Toplumsal Etikleşim_Bilişim